Sunday, August 23, 2015

Pikkupoika ja uistinkauppias

Isä ja pikkupoika menivät ensimmäistä kertaa kalaan. Matkalla he poikkesivat kalastusvälinekauppaan ostamaan uistimia. Kaupassa pikkupoika lähti kiertelemään ja katsomaan erinäköisiä uistimia. Hän ihmetteli uistinten paljoutta, niiden eri värejä ja kokoja. Kaupassa vähän aikaa kierreltyään hän meni uistinkauppiaan puheille ja kysyi: ”Täällä on tosi paljon eri kokoisia ja värisiä uistimia, tarttuvatko kalat tosiaankin noihin kaikkiin?” Tähän myyjä vastasi: ”En myy uistimia kaloille”

Sinulle tarjotaan erilaisia ratkaisuja rahaongelmiesi hoitamiseen. Vain harvat ratkaisumalleista toimivat. Suurin osa ratkaisujen tarjoajista on hyväntahtoisia ihmisiä, jotka haluavat tarjota sinulle apuaan. Lisäksi ratkaisuntarjoajista löytyy paljon uistinkauppiaita, jotka tarjoavat sinulle heitä hyödyttäviä ratkaisuja. Vaihtoehtoja antaessaan he lupaavat sinulle enemmän kuin pystyvät antamaan, koska heidän ratkaisuissaan järjestelmä toimii sinua vastaan.

Blogin tarkoitus ei ole luoda sinulle epärealistisia odotuksia nopeasta rikastumisesta tai yksittäistä strategiaa joka lupaa sinulle vauraan tulevaisuuden. Blogin tarkoitus on opettaa sinulle alusta lähtien kuinka voit parantaa taitojasi ansaita ja käsitellä rahaa. Lähden liikkeelle perusteista, koska rahankäyttö ja sen ansaitseminen eivät eroa juurikaan muista taidoista. Asiat pitää opetella pikkuhiljaa yksi kerrallaan, askel askeleelta vaikeusastetta lisäten. Et voi opettaa lastakaan kävelemään ennen kuin hän osaa ryömiä. Et voi opetella sijoittamaan ennen kuin osaat tehdä jatkuvaa ylijäämää. Blogin ensimmäiset kirjoitukset voivat tuntua sellaisilta, että lukijalle ne ovat itsestäänselvyyksiä, mutta todennäköisesti tämä käsitys on väärä. Suurin osa taloutensa kanssa taistelevista ihmisistä ei ole oikeasti sisäistänyt perusasioita. Mikäli et tee jatkuvaa ylijäämää, teet perusasioita väärin.

Blogin sisältö ei ole vain allekirjoittaneen keksintöä. Suurin osa sisällöstä perustuu alojensa todellisten asiantuntijoiden ja huippututkijoiden tutkimuksiin, ajattelumalleihin, kokemuksiin ja heidän johtopäätöksiinsä. Suuri osa heistä on toiminut alallaan jo pitkään onnistuen monin eri tavoin. Olen käyttänyt heidän löytämiseen ja heidän ajattelumallien opettelemiseen viidestä seitsemään vuotta ja nyt on vihdoinkin aika opettaa samoja asioita muille. Seuraavassa lista muutamista henkilöistä, joilta olen materiaalia saanut:

  • Daniel Kahnemann
  • Daniel Coyle
  • K. Anders Ericsson
  • BJ. Fogg
  • Dan Ariely
  • Dave Ramsey
  • Ramit Sethi
  • Ray Dalio
  • Warren Buffett
  • Charlie Munger

Taloustaidot ovat yksilöllinen asia. Sinä voit olla parempi toisissa taidoissa kuin toisissa. Sinä ehkä osaat kuluttaa järkevästi, mutta et osaa sijoittaa. Sinun tulee kehittää taloustaitojasi yksilöllisesti. Yksilöllisempää opastusta voit saada ottamalla yhteyttä sähköpostilla. Pyrin tarjoamaan oppia myös niille, joilla on kehittyneemmät rahankäyttötaidot. Jokaisen lukijan tulee ymmärtää, että oppiminen ei tapahdu nopeasti. Suurimman osan täytyy opetella asiat alusta alkaen täysin uudelleen. Tämä on ainut tapa. Taitojaan ei voi parantaa taikatempuilla eikä lyhyen ajan ratkaisuilla. Vain käyttäytymismallejaan muuttamalla voi saada aikaan pysyviä tuloksia. Niiden muuttaminen vaatii paljon aikaa, koska tuloksia ei voida saavuttaa ilman monia toistoja.

Keskityn blogissa vain lukijoiden ongelmienratkaisuun jättäen oman elämäni sen ulkopuolelle niin hyvin kuin mahdollista. Tulen julkaisemaan uutta materiaalia keskimäärin kerran viikossa. Pyrin julkaisemaan sen alkuviikosta. Joissain poikkeustapauksissa julkaisu voi tapahtua muulloinkin.

Kysymyksiä ja kommentteja saa pistää.

Hyvää viikon alkua!

-TT

No comments:

Post a Comment