Thursday, January 5, 2017

elinikäinen taloudenhoitostrategia

Kehitä henkilökohtainen strategia taloudenhoitoosi. Tee strategia omista lähtökohdistasi. Mieti missä menet ja minne haluat päästä. Sinun on tärkeämpi tehdä oikeita asioita kuin tehdä asioita oikein. Strategia antaa suuntaviivat tekemisellesi ja taktiikat kertovat kuinka teet sen. Haluat ehkä saada kuumia vinkkejä ja päästä helpolla. Tämä on luonnollista. Kiipeät perse edellä puuhun. Kuumat vinkit eivät riitä. Vinkkien hyödyntäminen jää puolitiehen ilman kokonaisuuden ymmärtämistä. Niiden antajat eivät ehkä ole samassa tilanteessa. He voivat myös hyötyä sinun kärsiessä. Vain ajattelutapojen ja käyttäytymismallien muutokset kehittävät sinua.


Monimutkaisessa maailmassa asioiden yksinkertaistaminen on vaikeaa, koska sinulla on rajalliset resurssit. Sinun on helpompi hyödyntää niitä, kun sinun ei tarvitse tutkia monimutkaisia syy-seuraus-suhteita. Kaikilla asioilla on positiiviset ja negatiiviset vaikutukset. Mieti näiden suhdetta. Harkitse asioiden eliminoimista mikäli negatiiviset vaikutukset ovat suurempia. Voit saada kalliista harrastuksesta nautintoa, mutta seurauksena voi tulla unettomat yöt ja stressi. Mieti mahdollisia ongelmia etukäteen. Luomalla selkeät strategiset suuntaviivat teet vähemmän ylilyöntejä.


Hyvä strategia tähtää monien ongelmien ratkaisuun kerralla. Ajattele työmatkaasi. Menet viisi kertaa viikossa töihin ja käytät aikaa muutamasta minuutista muutamaan tuntiin. Pidemmällä matkalla autoa ajaessasi voit hyödyntää työmatkaasi kuuntelemalla äänikirjaa. Voit tehdä työmatkasi myös polkupyörällä, jolloin yhdistät fyysisen ponnistelun ja työmatkan. Ota kaikki hyöty irti työmatkastasi, koska sinun on pakko tehdä se. Toinen vaihtoehtosi on valita asuinpaikkasi siten ettei työmatkaan kulu juuri aikaa. Paras vaihtoehtosi voi olla tehdä työt kotona.


Lisää elinikäiseen taloudenhoitostrategiaasi myös ne asiat, joita sinun ei pidä tehdä, kuten tiettyjen sijoituskohteiden käyttö. Mieti mitä ne ovat ja kirjaa ne ylös. Teet todennäköisemmin typeryyksiä, kun sinulla menee hyvin. Kun olet kirjannut asiat, joita sinun ei pidä tehdä niin vältät sudenkuoppasi paremmin. Niiden välttäminen voi joskus olla tärkeämpää kuin onnistuminen sinulle luontaisissa asioissa. Noudata strategiaasi tai se on hyödytön.


Strategian tekeminen

Strategian tulee sisältää ainakin päämääräsi ja asiat joita teet pyrkiessäsi siihen. Päämääräksi sinun tulee laittaa tavoittelemasi varallisuuden tai passiivisten tulojen määrä. Summa vaihtelee tarpeidesi ja halujesi mukaan. Se voi muuttua matkan varrella. Kirjoita päämääräsi muistiin ja pidä sitä jatkuvasti esillä. Päämäärän tulee olla selkeä tarkka ja mitattava. Se voi näyttää seuraavalta: Minulla tulee olla x-vuotiaana vuosittaisia passiivisia tuloja verojen jälkeen x-euroa. Tähän tarvitse x-määrän varallisuutta. Aseta päämäärä kykyjesi ja tarpeidesi mukaan. Määritä sen lisäksi myös ensimmäinen askel ja alkutilanteesi.


Ensimmäisen askeleesi tulee olla mahdollisimman helppo, kuten sijoitan ensimmäiset 50€:a pienikuluiseen osakeindeksirahastoon seuraavana palkkapäivänäni. Hahmota alkutilanteesi. Ota selvää nettovaralllisuutesi arvosta ja mieti kuinka suuren osan siitä voit käyttää passiivisten tulojen tekemiseen. Tarkastele tulojasi ja menojasi selvittäen samalla onko taloutesi vuosittain ali- vai ylijäämäinen. Ratkaise samalla keskimääräisen ylijäämäsi lisäämisen tarve. Mieti myös kuinka kauan sinun pitää toteuttaa strategiaasi.



Selvitä itsellesi oikeat tavat pyrkiä päämäärääsi. Kulje omaa polkuasi ja määritä parhaat ratkaisut aktiivisten tulojen hankkimiseen. Ota avuksesi kaikki osaamisesi, josta voit saada tuloja. Mieti mitä osaamistasi hyödyntämällä saat tuloja ja mistä voit saada suurimman suhteellisen hyödyn. Määritä paljon tarvitset tuloja ja kuinka suuret kulut sinulla voi olla, jotta voit tehdä tarvitsemasi ylijäämän.



Määritä lisäksi mitä sinun ei pidä tehdä, jotta pääset haluamaasi tilanteeseen. Ratkaise myös mitkä tavat sopivat sinulle parhaiten passiivisten tulojen tekemiseen. Voit ehkä suosia asuntosijoittamista tai suoraa osakesijoittamista. Voit panostaa liiketoimintaan, jossa sinulla on työntekijöitä. Voit hyödyntää kaikkia edellämainittuja mikäli se sopii sinulle parhaiten. Useampi passiivinen, toisista tuloista riippumaton tulonlähde on paras vaihtoehto mikäli lähteitä ei ole liikaa. Liian monet lähteet aiheuttavat tehottomuutta.


Määritä myös sinulle sopimattomat tavat ansaita passiivista tuloa. Kaikista ei ole asuntosijoittajiksi tai osakesijoittajiksi. Sinulle voi tulla hetkiä, jolloin luulet itsestäsi liikoja, koska olet menestynyt. Voit alkaa hankkimaan passiivisia tuloja sinulle sopimattomista lähteistä. Seurauksena voi olla katastrofi. Oman pätevyysalueesi ulkopuolelle hyppääminen ei ole järkevää, vaikka olisitkin varma osaamisestasi sillä hetkellä.


Määritä myös mahdolliset esteet matkaltasi. Päämääräsi ja siihen määriteltyjen keinojen lisäksi sinun pitää selvittää mitkä sisäiset ja ulkoiset esteet voivat tulla tiellesi. Suurin osa esteistä on sisäisiä. Sinä voit pitää vaurastuneita henkilöitä epärehellisinä tai pelkäät vaurastumisen muuttavan itseäsi. Molemmat esteet voivat tuottaa tarpeen pysyä nykyisessä taloustilanteessasi. Pienin osa esteistä tulee ulkoisesta maailmasta. Keskity ensisijaisesti sisäisiin esteisiin.


Määritä myös ne henkilöt, jotka voivat auttaa sinua. He voivat olla pomosi, perheesi tai ystäväsi. Voit myös etsiä itsellesi luottohenkilön, jonka pyydät valvomaan edistystäsi. Suosittelen tehtävään joko perheenjäsentäsi tai hyvää ystävääsi. Parhaalla henkilöllä tehtävään on samanlainen päämäärä ja luotat häneen. Te voitte toimia toistenne luottohenkilöinä. Päämäärään pääseminen helpottuu, kun joudut perustelemaan tekojasi muille.


Varaudu vuoristorataan toteuttaessasi suunnitelmaasi. Tuleva matkan varrella liikkumaan nopeasti eteenpäin. Voit myös mennä taaksepäin välillä ennen eteenpäin menoa. Voit juuttua samaan kohtaan moneksi vuodeksi, kunnes suunta vaihtuu. Älä syytä takaiskuistasi muita, koska sinä et voi muuttaa heitä. Voit muuttaa vain itseäsi. Et pääse päämäärääsi muita syyttelemällä. Voit löytää ratkaisun lähes jokaiseen esteeseen. Poikkeuksina voi pitää kuolemanvakavaa sairastumista tai halvaantumista.


Tarkistuslista strategian tekoa varten:
  • Tarkan päämäärän määrittäminen
  • Keinot, joilla pyrit päämäärääsi
  • Ne keinot, joita sinun ei pidä käyttää
  • Nykytilanteen määrittäminen
  • Osaamisesi
  • Mahdolliset auttajasi ja esteesi.


Tämä on viimeinen kirjoitukseni tähän asiaan suoraan liittyen. Ensi viikolla jaan vielä kirjoituksen mitä olen oppinut viime vuosien aikana. Sen jälkeen tämä blogi elää hiljaiseloa kuukausikatsauksia lukuunottamatta.


-TT

No comments:

Post a Comment