Wednesday, January 27, 2016

Riski

Riski tarkoittaa mahdollisuutta menettää jotain. Aikaisemmin suurin riski oli menettää henkensä tai ruumiinosansa. Nykyään tämä mahdollisuus on paljon pienempi. Nykymaailmassa riskejä on enemmän. Niiden toteutuessa vaikutukset ovat pienempiä. Kaikissa asioissa on riskinsä. Niiden mittaaminen ja yksilöinti on vaikeaa, koska riskiä pystytään harvoin mittaamaan tarkasti. Pystyt toki arvioimaan riskiä jonkinlaisella todennäköisyydellä. Vältä asioita, joiden riskejä et voi arvioida. Vain sinä voit arvioida riskisi. Muut eivät tiedä tilannettasi paremmin.


Keskity riskienhallinnassa asioihin, joihin pystyt itse vaikuttamaan. Minimoi niiden asioiden osuus, joihin sinulla ei ole mahdollisuus vaikuttaa. Et voi vaikuttaa muiden ihmisten tekoihin, joten pyri olemaan mahdollisimman vähän riippuvainen muista. Etenkin yksittäisistä henkilöistä. Keskity asioihin, jotka ymmärrät. Niiden riskit ovat pienemmät. Yksi usein aliarvioitu asia on lahjakkuus. Omaan lahjakkuuteen panostaminen on yksi tapa vähentää riskejään. On riski työskennellä alalla, johon vaadittavaa lahjakkuutta ei ole tai opiskellä sitä.



Epäsymmetrinen riski


Vertaa riskiä siihen mitä voit sillä saavuttaa. Jokaisessa teossasi riskien tulisi olla selvästi pienempiä kuin mahdollisesti saavutettavat tulokset. Tätä kutsutaan hyväksi riski/tuottosuhteeksi tai epäsymmetriseksi riskiksi. Keskity kaikessa tekemisessäsi mahdollisimman hyvään riski/tuottosuhteeseen. Otetaan yksi sijoittamiseen liittyvä esimerkki. Warren Buffett sti aikoinaan Washington Postin osakkeita pörssistä. Pörssi määritteli yrityksen hinnaksi 100 miljoonaa dollaria. Buffett oli laskenut yrityksen omistamien paikallistelevisioverkkojen ja lehden arvoksi 400 miljoonaa. Tässä riskissä menetyksen mahdollisuus oli pieni.


Epäsymmetrisiä riskejä ei tule koko ajan vastaan. Niitä täytyy usein odottaa pitkään. Epäsymmetristen riskien määrä lisääntyy, kun yleisellä tasolla menee huonosti. Tämä pätee erityisesti raha-asioihin. Huonosti riskinsä hallinneet ihmiset tai yritykset joutuvat luopumaan omaisuudestaan. Odottaminen palkitaan myöhemmin. Kalliit virhehankinnat tuottavat vääriä riskejä, jotka niiden ottaja joutuu maksamaan riskien toteutuessa. Kärsivällisyys on avainasemassa epäsymmetristen riskien hyödyntämisessä.


Laita suuria panostuksia niihin riskeihin, jotka voivat tuottaa suuria tuloksia. Sinun ei tule kuitenkaan laittaa kaikkia panostuksia yksittäisiin riskeihin, vaikka ne olisivatkin epäsymmetrisiä. Myös epäsymmetristen riskien otto epäonnistuu välillä. Yksittäiset riskit eivät saa vaarantaa tulevaisuuttasi olivat ne kuinka houkuttelevia tahansa. Pidemmällä aikavälillä monen epäsymmetrisen riskin ottaminen tuottaa huipputuloksia, vaikka yksittäiset riskit toteutuisivatkin.


Tässä lyhyesti riskeistä.


Hyvää viikonjatkoa!


- TT

No comments:

Post a Comment