Wednesday, January 6, 2016

Tahdonvoima

Tahdonvoima on kykysi keskeyttää automaattisesti tapahtuvat toimesi. Tämä tarkoittaa vaistojesi tuottamien toimien korvaamista tietoisella teollasi. Tahdonvoiman käyttäminen on henkisesti raskaampaa kuin vaistojesi. Sinulla on tietty määrä käytettävissä. Voit kehittää tahdonvoimaasi, mutta et saa sitä rajattomasti. Ymmärrä tahdonvoimasi rajallisuus. Sitä ei riitä aamusta iltaan ilman uusiutumista. Se uusiutuu nukkumalla ja pitämällä verensokerisi sopivalla tasolla.


Käytä tahdonvoimaasi säästeliäästi


Tahdonvoiman rajallisuus vaatii sen käyttämistä sen ollessa tärkeintä. Et voi tuhlata sitä vähäpätöisiin asioihin. Mikäli sinulla on päivän aikana tärkeämpää tekemistä, johon tarvitset suuren määrän tahdonvoimaa, tulee sinun varjella sitä. Vältä turhaa kuluttamista. Tahdonvoimaa voi verrata vesivoimalaan. Sinulla on tietty määrä tahdonvoimaa ja vesivoimalassa on tietty määrä vettä. Kun käytät tahdonvoimaasi niin se vähenee, kuten vesivoimalassa vähenee vesi energiantuottamisessa. Tahdonvoimasi loppu jää odottamaan käyttöä, kuten vesimäärä voimalan vesialtaassa. Kaiken tahdonvoiman käyttäessäsi se loppuu sinulta, kunnes se uusiutuu. Myös vesivoimalasta loppuu vesi eikä se pysty tuottamaan energiaa mikäli sitä ei saada lisää altaaseen.


Voit uusia tahdonvoimaasi


Tahdonvoimasi uusiutuu nukkumalla tai nostamalla verensokeri sopivalle tasolle. Laadukkaat yöunet nostavat parhaiten tahdonvoimasi normaalille tasolle. Huonot yöunet eivät vaikuta yhtä hyvin. Voit kokeilla tätä laittamalla herätyksen siten, että heräät tunnin aikaisemmin kuin pitäisi. Yritä tehdä sen jälkeen jotain tahdonvoimaa tarvitsevaa. Voit nostaa tahdonvoimaasi väliaikaisesti myös syömällä hitaita hiilihydraatteja, proteiinipitoista ruokaa tai molempia. Sinun tulee pitää nukkumista pääasiallisena tapana uusia tahdonvoimaasi. Syöminen ei ole läheskään niin tehokasta.


Tarvitset vähemmän tahdonvoimaasi kehittämällä tapojasi


Kehitä tapojasi. Tämä on paras tapa hyödyntää tahdonvoimaa, kun sille on eniten tarvetta. Aivosi käyttävät noin viidesosan kuluttamastasi energiasta, vaikka ne painavat noin viideskymmenesosan massastasi. Tahdonvoimaa tarvitsevat päätöksesi rasittavat ruumistasi ja vaativat enemmän energiaa kuin tapasi. Tehokkaat ja vähemmän energiaa tarvitsevat tavat säästävät energiaa tahdonvoimaa tarvitseviin toimintoihin. Teet mm. parempia päätöksiä päivän aikana. Palaat suorittamaan tapojasi mikäli tahdonvoimasi loppuu päivän aikana. Laadukkaat tavat johtavat parempaan elämänlaatuun tätäkin kautta. Aloita mieluummin tapojen kehittämisestä ennen tahdonvoimaa.


Muokkaa ympäristöäsi ennen itseäsi


Et ole riippuvainen vain omista päätöksistäsi. Toimit myös ympäristösi mukaan. Mitä enemmän se luo sinulle houkutuksia, joita torjut tahdonvoimalla sitä vähemmän sinulla riittää tahdonvoimaa tärkeisiin asioihin. Älä jätä houkutuksia näkyvillesi mikäli haluat välttää niitä. Jos elät useamman ihmisen taloudessa, älä anna muiden pakottaa sinua käyttämään liikaa tahdonvoimaasi. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta pyri siihen. Pyri välttämään niiden ihmisten seuraa, jotka rasittavat tahdonvoimaasi. Pyri myös työskentelemään vain pitämiesi henkilöiden kanssa.


Tahdonvoiman kulutussyöpöt


Seuraavasta luettelosta löytyy tahdonvoiman kulutussyöppöjä:

  • Uusien tapojen luominen ja vanhojen muuttaminen
  • Häiriöiden suodattaminen
  • Houkutusten vastustaminen
  • Tunteiden tukahduttaminen
  • Pelonhallinta
  • Pitkän aikavälin palkintojen valitseminen
  • Niiden asioiden tekeminen, joista ei pidä

Tahdonvoimasi on yksi tärkeimmistä voimavaroistasi. Sillä on rajoituksensa. Tarvitset sitä erityisesti tehdessäsi isoja päätöksiä. Uusi tahdonvoimaasi nukkumalla hyvin ja pitämällä verensokerisi päivän aikana sopivalla tasolla. Sen hyödyntäminen tärkeisiin asioihin on yksi parhaista tavoista pärjätä.

Hyvää alkanutta vuotta!

-TT

No comments:

Post a Comment