Wednesday, January 20, 2016

Valitse itsesi ensin

Valitse itsesi ensin on myös filosofinen näkemys, mutta tällä kertaa keskityn sovelluksiin, joita voit hyödyntää raha-asioissasi. Tämä filosofia tarkoittaa sitä, että keskityt aina ensin etuihisi, kun joudut tekemään valintoja. Tämä johtuu siitä, että voidessasi hyvin voi myös ympäristösi paremmin. Minulla ei ole lapsia, joten tietämystä minulla ei varsinaisesti ole, mutta uskon monen laittavan lapsensa etusijalle. En ole varma onko se järkevää, mutta asianomaiset tietävät paremmin. Kirjoituksessa mainitut tavat hyödyntää filosofiaa on ajateltu lapsettomien näkökulmasta, joten lasten vanhempien kannattaa ajatella kokonaisuutta.


Maksa ensin itsellesi


Sinä olet ansaitsemiesi rahojen kannalta tärkein henkilö. Saadessasi palkan, työttömyyskorvauksen tai eläkkeesi tilillesi, tulee sinun samana päivänä siirtää päättämäsi osa rahoista säästöön tai sijoituksiin. Sinun tulee tehdä se ennen kuin maksat laskujasi tai käytät rahaa päivittäiseen elämiseen. Jos sinulla on useampi tilipäivä niin jaa summa niiden määrällä. Päätä itse kuinka suuri osa tuloistasi on järkevintä siirtää tähän tarkoitukseen. Siirrettävän summan suuruutta hahmottaessasi ota huomioon se kuinka paljon sinulla jää keskimäärin käteen kulujen jälkeen kuukaudessa. Hanki tätä tarkoitusta varten tili, jolta et saa helposti nostettua sinne laittamiasi rahoja. Voit sijoittaa tämän summan suoraan arvo-osuustilin kautta, vaikka indeksiosuusrahastoon.


Voit olla huolissasi siitä, että kuinka sinulla rahat riittävät mikäli otat tililtäsi rahaa niin aikaisin. Todellisuudessa suurin osa ihmisistä sopeutuu tähän muutokseen suhteellisen nopeasti. Mikäli sinulla on ongelmia rahojesi kanssa niin aloita siirtämällä pieni summa, kuten vaikka 10€:a. Sinulla voi mennä hieman aikaa sopeutua ennen kuin alat laittamaan suurempia summia, mutta on hyvä aloittaa pienellä summalla, jotta näkee sen olevan mahdollista. Onnistuessasi tässä saat lumipallon vyörymään.


Sijoita ensin itseesi


Nykyään on pakko sijoittaa jatkuvasti osaamiseensa. Tiput nykymaailmassa pois kyydistä mikäli et kehitä itseäsi. Sijoita osaamiseesi jo ennen töihinmenoa. Herää vartti aamulla aikaisemmin ja opiskele uutta. Tämä voi tuntua lyhyeltä ajalta, mutta pidemmällä aikavälillä tulee valtavasti kehitystä. Mikään ei estä sinua käyttämään enemmän aikaa ennen töitäsi, mutta varttia voi pitää hyvänä alkuna. Toinen mahdollisuus on käyttää työmatkansa itsensä kehittämiseen. Tämä voi olla vaikeaa, jos ajat itse autoa, mutta äänikirjat tai haastattelujen kuunteleminen voivat olla ratkaisu. Jos sinulla on liukuvat työajat niin tämä prosessi helpottuu.


Työskentele ensin itsellesi


Itselleen ensin työskentely kuuluu samaan kategoriaan kahden edellisen kanssa. Siinä laitat päivän ensimmäiset työpanoksesi joko omaan yritykseen tai esimerkiksi blogisi ylläpitoon ennen kuin teet muita töitä. Vartin tai puolen tunnin panos voi tuoda pidemmällä aikavälillä korvaamattomia hyötyjä. Parhaimmillaan voit saada uuden vakituisen tulonlähteen, jolla voit korvata nykyisen halutessasi. En suosittele, että lopetat nykyisen työsi kokonaan ja panostat itsellesi työskentelyyn. Kun olet saanut riittävän pitkään riittävän määrän tuloja itsellesi työskentelystä voit lopettaa vakituisen työsi. Älä jätä itseäsi tyhjän päälle.


Valitse ensin itsesi on hyvä tapa huolehtia samalla ympäristöstään ja läheisistään. Hyvinvointisi tarttuu ympäristöösi. Se vaatii kuitenkin sitä, että huolehdit myös muista asioista. Palkanmaksajasi eli todennäköisesti työnantajasi tai asiakkaasi vaativat riittävän työpanoksen.


Hyvää viikonjatkoa!


-TT

No comments:

Post a Comment