Thursday, September 8, 2016

Maksutavoista

Kuluttaminen ja sen vaikutukset riippuvat myös maksutavoistasi. Varsinkin luotonkäyttö voi olla haitallista. Tämä riippuu tuloistasi ja varallisuudestasi. Luotolla ostaminen on osalle suuria kustannuksia sisältävä typerä tapa. Luotonkäytön lisäksi maksaminen voidaan jakaa käteisen ja maksukorttien käyttöön.

Käteismaksut ovat kustannustehokkain tapa kuluttaa suurimmalle osalle. Tämä johtuu osittain siitä, että psykologinen kuorma on suurin. Rahaa antaessasi menetyksesi konkreettisuus paljastuu ja tunnet tuskaa ainakin alitajunnassasi. Käteisen käyttö vaatii sinulta eniten ponnisteluja ja harkintaa. Se on sinulle henkisesti raskain tapa. Sinulla ei ole usein niin paljon rahaa mukanasi kuin heräteostoksesi voivat sitä vaatia. Matka pankkiautomaatille voi merkitä riittävää harkinta-aikaa. Käteisen käyttö on hyvä ratkaisu, koska olet paremmin tietoinen tilanteestasi nähdessäsi tilin saldon käteisnoston jälkeen. Käteinen ei tuota sinulle kuluja korkojen tai kuukausittain menevien maksujen muodossa. Sitä käytteässäsi rahanmenosi on vähäisempää edellämainittujen syiden vuoksi. Liikakuluttamisen ollessa ongelma on käteinen ylivoimaisesti parhain vaihtoehto.

Maksukortit ilman luotto-ominaisuutta ovat seuraavaksi parhain tapa. Ne eivät kuluiltaan juuri eroa käteismaksamisesta. Jotkin kortit voivat maksaa pari euroa kuukaudessa tai ne kuuluvat pankkien tarjoamiin palvelupaketteihin. Usein käteisnostot ja maksukortit kuuluvat pakettiin. Korteilla maksaminen on vaivattomampaa kuin käteisellä Niiden helppous on sekä hyödyksi että haitaksi. Helppous lisää turhaa kulutusta. Se tosin kuluttaa vähemmän aikaasi kuin raha-automaatilta käteisen nostaminen. Tavallisissa korteilla on se huono ominaisuus ettet ole niin hyvin selvillä rahatilanteestasi kuin käteistä käyttäen. Et lisäksi koe yhtä suurta tuskaa maksaen käteisellä. Tämä on kaksipiippuinen asia.Tappion aiheuttama lisätuskan vähentäminen ei ole aina huono asia. Mikäli sinä käytät rahaa järkevästi tuloihisi nähden niin pärjäät maksukorttien kanssa etkä tarvitse käteistä. Jos haluat saada säästöön enemmän rahaa niin käteinen on silloin paras vaihtoehto. 

Luottokortit ovat vihoviimeinen tapa hoitaa kuluttaminen rahavaikeuksissa. Varsinkin rikkaille ja hyvät rahankäyttötavat omaavalle ihmiselle luottokortit voivat olla kätevä tapa maksaa. Suuria rahasummia kuluttavat saavat etuja luottokorttiyhtiöiltä, koska ne hyötyvät suurien rahamäärien liikkumisesta saamalla provisiot maksuista. Luotolla maksaminen on kallein tapa, koska se sisältää yleensä sekä jatkuvia kuukausittaisia maksuja että korkoja. Kuukausittaiset maksut ovat keskimäärin pieniä, mutta korot vaihtelevat. Jatkuvasti luottokorttia käyttämällä joudut maksamaan korkoja, jotka tuottavat pitkällä aikavälillä suuren loven. 

Maksa myöhemmin, maksa enemmän on luottokorttien suurin ongelma huonosti asiansa hoitaville. Luottokorttia käyttäessäsi kuvittelet sinulla olevan enemmän rahaa kuin todellisuudessa. Liian suuren asuntolainan jälkeen luottokortit ovat yksi suurimmista syyllisistä rahavaikeuksiin. Ne voivat tuottaa liiallista mielihyvää. Niitä käyttäessäsi saat hankittua tavaraa ilman tappiontuntua. Luottokortit omaavat myös sen ongelman, että niitä käyttäessä voit joutua maksamaan suurempia rangaistusmaksuja mikäli et pysty maksamaan luottojasi.

Vain idiootit käyttävät korkeakorkoisia kulutusluottoja. En jaksa enempää kirjoittaa niistä. Niissäkin on eroja, mutta niihin ei kenelläkään pitäisi olla tarvetta. Ota huomioon rahatilanteesi valitessasi parasta maksutapaa. Pysy vaikeassa rahatilanteessa käteismaksuissa. Kohtuullinen rahatilanne ja terveet rahankäyttötavat mahdollistavat luotto-omaisuutta vailla olevan maksukortin käytön. Luottokortin käyttö voi olla sinulle viisain tapa mikäli sinulle kertyy jatkuvaa ylimäämää ja sinulla on suurempi varallisuus. Tämä riippuu saamiesi etujen määrästä.

Poikkeuksia edellämainittuihin sääntöihin on ainakin kaksi. Ensimmäinen on matkailu ulkomailla. Siellä luottokortin käyttö on turvallisempaa kuin maksukortin tai käteisen käyttäminen. Toinen on tavaroiden tilaaminen nettikaupoista. Voit maksaa luottokortilla samasta syystä. Luottokorttiyhtiöt pitävät huolta rahoistasi etkä joudu huijaustilanteissa maksumieheksi. Näisssäkin tapauksissa tulee sinun pitää huolta siitä ettet maksa asioista, joihin sinulla ei ole varaa.

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

No comments:

Post a Comment