Sunday, November 13, 2016

Viholliset osa 3. pankit, vakuutusyhtiöt, muut yritykset

Pankit ja vakuutusyhtiöt ovat yksittäisistä liiketoiminta-aloista pahimmat vihollisesi, koska ne pystyvät viemään rahoistasi osan siten ettet voi välttää niitä saadessasi niiltä vähän takaisin. Niiden ansaintamekanismit eivät ole samat, vaikka niissä onkin samankaltaisuuksia. Varsinkin pankit ovat välttämättömiä, koska suurin osa rahoistasi liikkuu tilisiirtoina. Tarvitset vakuutusyhtiöitä suojaamaan itseäsi, perhettäsi ja omaisuuttasi. Vain riittävän rikkaat voivat pärjätä ilman vakuutuksia. Muut yritykset tulevat vihollisina vasta pankkien ja vakuutusyhtiöiden jälkeen.

Pankit ottavat osansa rahoistasi, jotka kulkevat niiden kautta. Yleisin tapa on tilillä olevien rahojesi hyväksikäyttö. Tämä tapahtuu lainaamalla rahaa eteenpäin. Pankki maksaa sinulle pienen korvauksen ja lainaa sen ja suuremman summan suuremmalla korvauksella eteenpäin. Pidemmällä aikavälillä rahojen tilillä pitäminen tulee kalliiksi inflaation syödessä niistä osan. Se tulee kalliiksi. Muista palveuista pankit vievät osansa. Ne voivat tuntua pieniltä prosenteilta, mutta niistä muodostuu pitkällä aikavälillä merkittäviä summia. 

Etenkin luottokortit ovat menoreikä, joiden käyttö olisi minimoitava. Ne muodostavat usein suuren osan palvelumaksuistasi. Pankki- ja luottokorttien suurin ongelma on käytön helppous. Et tunne niitä käyttämällä samanlaista rahoista luopumisen tuskaa kuin käteisellä maksaessasi. Myös tunne siitä, että sinulla on enemmän rahaa kuin mitä luulet voi olla suuri ongelma. Se voi tuoda sinulle vaikeuksia pidemmässä juoksussa. Älä pidä yhtä luottokorttia enempää. Pidä sen luottoraja pienenä tuloihisi verrattuna. Hyödynnä kuukauden korotonta laskuaikaa mikäli saat sellaisen luottokortillesi. Kaikissa korteissa ei ole tätä ominaisuutta, joten tarkista se ennen kortin hankkimista.

Vakuutusyhtiö on parasta liiketoimintaa omistajien kannalta. Sinä olet todennäköisesti häviäjä maksaessasi vakuutuksia. Tämä perustuu todennäköisyyslaskentaan, jossa vakuutusyhtiöt ovat mestareita. Jokaiselle vahinkotyypille on laskettu todennäköisyys ja niitä vastaan on laskettu vakuutuksen hinta. Se on suurempi kuin yksittäisen vahingon keskimääräinen koko kerrottuna tapahtuman todennäköisyydellä. Tällä tavalla yritys saa suuremmassa mittakaavassa aina voittoa mikäli se ei laske todennäköisyyksiä väärin ja/tai alihinnoittele vakuutuksensa. Tämä on harvinaista pidemmällä aikavälillä, koska vakuutusten hinnat nousevat, kun vahinkoja sattuu enemmän. Vain suuri kilpailu alalla voi kääntää tilanteen kuluttajalle mieluisaksi.

Tämä ei ole koko totuus ansaintamekanismista, koska se kerää rahasi pois ennen korvausten maksamista. Nämä rahat se sijoittaa eteenpäin, jolloin se kerää korkoa korolle -ilmiöllä lisäansioita. Tämä kaikki tarkoittaa sitä ettei sinun kannata hankkia vakuutuksia muita vahinkoja varten kuin joihin sinulla ei ole varaa. Tavalliselle ihmiselle kotivakuutus on käytännössä pakollinen. Lisäksi voit harkita muitakin, mikäli vahinko tulisi maksamaan liian paljon. Suurin osa ihmisistä maksaa liikaa vakuutuksistaan ja hankkii liian monta vakuutusta.

Tosiasia numero yksi: Asiakkaana maksat aina yritysten kulut oli kyse bonuksista tai alennuksista. Yritys menee ennen pitkää konkurssiin mikäli näin ei ole. Kannattamattomat yritykset eivät selviä pitkään, koska rahat loppuvat. Tämä on välttämätön markkinatalouteen liittyvä paha. Ilman markkinataloutta Suomikin olisi entisen neuvostoliiton kaltainen kansantalous. Suomeakaan ei voi pitää markkinatalouden mallimaana, koska harvalla alalla on kunnon kilpailua.
Kaupankäyntiä on tehty tuhansia vuosia ja se on muodostunut entistä tärkemmäksi tavaksi kehittää mm. maiden välisiä suhteita. Kaupankäynti on nopeutunut viime aikoina ja ihmiskontaktit ovat vähentyneet. Internetin aikakaudella sinun ei tarvitse asioida myyjän kanssa. Voit luopua rahoistasi äkkiä. Mieti aina tuottaako ostoksesi sinulle sen käyttöaikana maksettua rahasummaa suuremman arvon. Älä tee ostosta mikäli näin ei ole. Parhaimmat kaupat hyödyttävät sekä ostajaa että myyjää.

Hyvää alkavaa viikkoa!

-TT

No comments:

Post a Comment