Sunday, November 27, 2016

Talouspäätökset osa 1. alustus

Tärkeä osa talousasioiden hallintaa on päätösten tekeminen. Se tapahtuu lähes samoin asiasta riippumatta. Sinulla on rahan suhteen oikkusi ja joudut huomioimaan asioita, joita et muissa päätöksissä tarvitse. Päätöksentekojärjestelmäsi voi jakaa karkeasti kahteen osaan. Vaiston varassa toimivaan ja järjelliseen laskelmoivaan järjestelmään. Ne toimivat yhdessä, joten jako on tehty asioiden yksinkertaistamiseksi. Vaiston varassa toimiva järjestelmäsi tekee päätöksiä salamannopeasti. Järjellinen järjestelmä toimii hitaammin. Vaistosi ovat aina käytössäsi. Ne toimivat joko pienellä hallinnalla tai automaattisesti. Järjellinen järjestelmäsi vaatii ponnisteluja toimiakseen ja suorittaakseen laskutoimituksia. Sekin on aina päällä, mutta toimii pienellä energialla suurimman osan ajasta.



Vaistosi luovat ehdotuksia järjelliselle järjestelmälle, tuottaen vaikutelmia, tunteita ja aikomuksia. Kaiken mennessä hyvin se hyväksyy ehdotukset ja tuottaa niistä vapaaehtoisia toimintoja. Vaiston varassa toimiva järjestelmäsi pyytää järjelliseltä järjestelmältä apua, kun sillä ei ole vastausta ongelmiin. Suurin osa ajatuksistasi ja toiminnoistasi ovat vaistojesi tuottamia. Rationaalisuutesi ottaa vallan asioiden käydessä liian vaikeiksi vaistoillesi. Ne toimivat keskimäärin loistavasti, mutta voivat toimia väärin.



Vaistoillasi on ennakkoluuloja, jotka tuottavat järjestelmällisiä virheitä sopivissa olosuhteissa. Ne voivat myös vastata helpompiin kysymyksiin kuin mitä on kysytty. Ne ymmärtävät logiikkaa huonosti. Et voi sulkea niitä pois päältä. Vaistosi ovat taipuvaisia muokkaamaan tärkeysjärjestyksiä sen mukaan kuinka helposti asiat löytyvät muististasi. Psykologiset taipumuksesi ovat vaistojesi tuloksia.



Järjellinen järjestelmäsi tekee tehottomasti rutiineihisi liittyviä päätöksiä. Teet kompromisseja kahden järjestelmän välillä. Yritä opetella tunnistamaan tilanteita, joissa virheet ovat todennäköisiä. Vältä niitä panosten ollessa korkeita. Rationaalisuutesi toimii parhaiten, kun pystyt keskittymään tiettyyn asiaan. Suurin osa päätöksistäsi ovat vaistoillasi tehtyjä, vaikka voit kuvitella käyttäväsi järkeä. Kummatkin järjestelmät ovat lähes aina oikeassa, mutta vaistojasi on helpompi johtaa harhaan. Jälkimmäisen suurin ongelma on liiallisten ärsykkeiden tuottama päätöksenteon halvaantuminen. Järjestelmiesi toimiessa samaan aikaan voittavat vaistosi lähes aina. Vaistosi voittavat suorittaessasi vaativia laskutoimituksia tai päättelyketjuja, kun niitä vaivataan houkutuksilla.



Pienet ja isot talouspäätökset


Teet pieniä ja isoja päätöksiä. Toiset niistä teet vaistoillasi ja toiset harkiten. Talousasiat eivät ole poikkeus. Pienten päätöstesi vaikutukset kasautuvat pidemmällä aikavälillä. Pidän pienten päätösten roolia isompana, vaikka yksittäiset pienet päätökset eivät aiheuta ongelmia. Tämä sen takia, että teet pieniä päätöksiä paljon enemmän. Yksittäiset isot päätökset, kuten kulutushyödykkeiden ostaminen voivat aiheuttaa suuria ongelmia. Niissä sinun pitää huomioida useampia asioita. Sinun pitää niissä keskittyä myös enemmän henkiseen ja fyysiseen tilaasi. Huonolla tilallasi voi olla suuri vaikutus päätösten laatuun. Pienten ja suurten talouspäätösten erottelu ei ole tarkkaa tiedettä. Oma näkemykseni on, että pieninä talouspäätöksinä voit pitää alle viidensadan euron päätöksiä. Niihin lasketaan päätökset, joissa kokonaisvaikutukset talouteesi ovat tuon verran tulevaisuudessa.


Tahdonvoiman vaikutus.


Tahdonvoima vaikuttaa päätöstesi laatuun. Se on rajallinen, mutta uusiutuu säännöllisesti. Voit kehittää sitä, mutta mikäli käytät sitä tarpeeksi, se alkaa loppumaan. Sitä voit verrata vesivoimalaan, jonka altaaseen ei tule lisää vettä. Käytät osan vedestä ja loput jää altaaseen odottamaan, kun energiaa pitää saada voimalasta. Ilman tahdonvoimasi uusiutumista sinulle jää tietty määrä. Vesivoimalasta et saa lisäenergiaa mikäli vesi on käytetty loppuun. Tahdonvoimalllesi käy samoin. Se uusiutuu parhaiten nukkuessasi. Voit lisätä tahdonvoimaasi myös pitämällä verensokeritasosi sopivana. Se pysyy parhaiten sopivalla tasolla syödessäsi hitaita hiilihydraatteja ja proteiineja. Jos olet väsynyt ja nälkäinen, on sinun vaikeaa käyttää sitä. Mitä suuremmasta päätöksestä on kyse sitä enemmän tarvitset sitä. Säästä tahdonvoimaasi suuria päätöksiä varten.



Liika tieto on pahasta



Liika tieto halvaannuttaa päätöksentekokykysi ja aiheuttaa liian suuren itseluottamuksen. ”Tieto on valtaa”. Tämä kuvaa myyttiä tiedon lisääntymisen hyödyllisyyydestä. En kiistä etteikö olisi parempi tietää jotain kuin se ettei tiedä mitään. Lisätiedolla on ainakin kaksi haittavaikutusta:



  1. Tietyn pisteen jälkeen lisätieto kiinnittää usein huomiosi epäolennaisuuksiin.
  2. Lisätieto johtaa helposti liialliseen itseluottamukseen



Sinulla on aivokapasiteetti, jonka ylittyessä alkaa ongelmat. Seitsemän numeroa oli aikoinaan lankapuhelinverkossa maksimi jota käytettiin. Tämä johtui aivojen kyvystä muistaa maksimissaan noin seitsemän numeroa. Mitä enemmän tietoa saat sitä enemmän käytät sitä väärin. Muodostat oletuksia, joista seuraa lisää virheitä. Oletuksien seurauksena sinun on vaikeampaa ymmärtää olevasi väärässä.



Psykologi Paul Slovic on tutkinut tietomäärän kasvamisen vaikutusta mm. laukkaradalla. Hän pyysi vedonlyöjiä valitsemaan kymmeniä muuttujia, jotka vaikuttivat tuloksiin. Vedonlyöjille annettiin ensin kymmenen hyödyllisintä muuttujaa ja heitä pyydettiin ennustamaan lopputulokset. Sen jälkeen heille annettiin kymmen seuraavaksi hyödyllisintä muuttujaa ja pyydettiin ennustamaan uudelleen.



Lisätieto ei tuottanut parempia tuloksia. Seurauksena oli vedonlyöjien itseluottamuksen nousua ja huonommat tulokset. Yksi syy tuloksille oli, että liika tieto johtaa turhuuksiin keskittymiseen. Syy on se, että liian monien vaihtoehtojen ollessa tarjollaon vaikeaa löytää tärkeimpiä asioita. Yksinkertaista päätöksentekoasi, jotta saavutat parempia tuloksia. Keskity pienempään määrään vaihtoehtoja ja tarvittavaa tietoa keskittymällä asioiden laatuun.

No comments:

Post a Comment