Sunday, December 18, 2016

Raha-asioiden automatisointi

Budjetointi on usein huono ratkaisu, koska se vaatii usein suuria työmääriä. Et ehkä ole valmis uhraamaan sille aikaa. Budjetointi voi aiheuttaa huonon omatunnon sen epäonnistuessa epämääräisten menojen vuoksi. Mitä enemmän olen ollut budjetoinnin kanssa tekemisissä sitä enemmän olen varmistunut sen epäonnistumivan pidemmällä aikavälillä suurimmalla osalla ihmisistä. Sinulle tulee yllättäviä menoja, jotka voivat olla niin suuria ettet ole varautunut niihin. Varakassan käyttö on yksi apukeino, mutta siinäkin on ongelmansa. Yllätyksistä tuleva stressi voi johtaa budjetoinnin epäonnistumiseen.



Stressi voi myös kasvaa, kun joudut miettimään mahtuuko budjettiisi ylimääräinen meno. Pikkumenojen vuoksi stressaaminen on turhaa. Turha stressaaminen vähenee, kun otat automatisoinnin vaihtoehdoksesi. Se vaatii alkupanostusta ja raha-asioiden järjestelyä. Käytät automatisoinnissa perustilinäsi tiliä, johon tulevat palkkasi. Avaat sen lisäksi ainakin arvo-osuustilin ja ehkä säästötilin. Voit avata useampiakin mikäli koet ne tarpeellisiksi. Ne eivät ole välttämättömiä, mutta teet miten parhaaksi näet. Joillakin pankeilla säästötili kuuluu peruspalkkioon eikä siitä tarvitse erikseen maksaa. Arvo-osuustili on sijoituksia varten. Tilien avaamisten jälkeen voit siirtyä automatisointiin joka tapahtuu seuraavasti:



  1. Selvitä palkkapäiväsi mikäli et ole niistä varma.
  2. Ota yhteyttä laskuttajiisi ja sovi heidän kanssaan eräpäivien siirroista 3-5 arkipäivää palkkapäiviesi jälkeen. Laita kaikki laskusi suoraveloitukseen tai automaattisiksi tilisiirroiksi näille päiville.
  3. Päätä kuukausittaiset summat säästämistä, sijoittamista tai unelmiesi toteuttamista varten.
  4. Tee automaattiset tilisiirrot verkkopankkiisi palkkapäiviksesi.
  5. Älä ota kohdassa avaamiltasi tileiltä rahaa ilman todellista hätätilannetta
  6. Nauti käyttötilillesi jääneistä rahoista ilman tunnontuskia



Automatisointi ei ole monimutkainen menetelmä, mutta sekin vaatii itsekuria ja viitseliäisyyttä. Se ei mahdollista omien varojen yli elämistä pitkään. Vapaus vaatii aina vastuuta. Automatisointi ei sovi sinulle, jos olet kulutusongelmainen, koska et pysty hallitsemaan itseäsi rahojesi käydessä vähiin. Sinä otat luottokortit käyttöön eikä sinulla ole ennen pitkää palkkapäivien jälkeen rahaa laskujenmaksuun. Seurauksena on maksuhäiriömerkintä ja joudut ulosottoon. Automatisointi ei sovi niille, joilla on epäsäännölliset palkapäivät, sillä yhtäkkiä voi tulla ongelmia menopuolella. Sinulle voi käydä niin ettei tililläsi ole suoraveloitukseen rahaa ja seurauksena on karhukirje. Mikäli pidät raha-asioidesi hoidosta ja kulutuksesi seuraamisesta, on budjetointi parempi vaihtoehto.



Automatisoinnissa on ongelmakohtia. Yritysten asiakaspalvelun kanssa voi tulla ongelmia. Usein palvelu on sieltä minne aurinko ei paista. Sinulla on varmasti kokemuksia, joissa palvelun saamiseen meni liian kauan. Ongelmat asiakaspalvelussa vähentävät automatisoinnin hyötyjä. Sinun kannattaa hoitaa automatisointi lasku kerrallaan tasaisin väliajoin, kunnes olet hoitanut kaikki laskusi, mikäli asiasi menevät vaikeiksi.



Toinen ongelma on se ettet voi tehdä automatisointia pitkäksi aikaa. Vuosi alkaa olla maksimi. Automatisointi säästää terveyden lisäksi tärkeintä hyödykettäsi, aikaa. Lisäksi se vähentää stressiäsi, kun sinun ei tarvitse vaivata päätäsi yksityiskohdilla. Muista myös, että kaikkia automaattisia järjestelmiä pitää valvoa tasaisin väliajoin. Ne vaativat jopa enemmän valvontaa, koska seuraukset ovat tuhoisammat mikäli jotain menee pieleen.



Valitsitpa budjetoinnin tai automatisoinnin niin raha-asioiden hoitaminen selkiintyy. Sinun on helpompi pitää menosi hallinnassa. Molemmat vaativat vastuuta ja aikaa. Budjetoinnissa kontrolli on parempi, mutta sitä käyttäessä joudut tekemään enemmän töitä. Voit tehdä näistä vaihtoehdoista myös välimallin, jossa hyödynnät molempia. Voit tehdä sen vain mikäli teet selkeät valinnat.



Siirryn joululoman viettoon ja julkaisen seuraavan eli joulukuun kuukausikatsauksen kuun lopussa.



Hyvää joulua ja uutta vuotta!



-TT

2 comments:

  1. Osan pystyn automatisoimaan, mutta osa laskuista pitää saada talteen. Kun vain olisi tapa, jolla saisi tallennettua laskun pdf:nä pilveen automaattisesti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En osaa valitettavasti ratkaista tuota ongelmaa. Osaako joku muu?

      Delete