Monday, December 5, 2016

Talouspäätökset osa 2. pienet ja suuret päätökset

Pienten talouspäätösten tekeminen


Teet käsittämättömän määrän pieniä päätöksiä joka päivä. Ne vaikuttavat taloustilanteeseesi. Et edes huomaa niitä, koska ne ovat osa tapojasi. Saat parannettua taloustilannettasi kehittämällä tapojasi. Taloudenhoitoosi liittyvät tavat voivat olla laadukkaita näkyen hyvinä päätöksinä. Toisille huonot tavat tuottavat huonoja päätöksiä. Elämänrytmistäsi johtuen teet pieniä talouspäätöksiä joko iltaisin tai viikonloppuisin, jos et ole poikkeus. Olet silloin väsynyt ja teet päätöksiä tapojesi pohjalta. Niiden laatu ratkaiseen pienten päätösten hyödyt. Tuhannen taalan kysymys kuuluukin, että mitä tapoja tarvitset tehdessäsi pieniä talouspäätöksiä?


Muodosta pientenkin päätösten teosta järjestelmällinen prosessi. Älä keskity moneen asiaan. Tärkeimmät huomioitavat asiat ovat vaihtoehtoiskustannukset ja maksetun hinnan suhde saamaasi arvoon. Älä erota näitä kahta toisistaan, koska saamasi arvo on riippuvainen myös vaihtoehtoiskustannuksistasi. Mieti paljonko seuraavaksi parhain tai hieman parempi vaihtoehto maksaa? Mieti voisitko käyttää päätökseesi kuluttamasi rahat tai ajan muihin asioihin? Mieti kannattaako sinun ostaa merkkituote vai hieman huonompaa laatua edustava saman asian ajava vaihtoehto? Paljonko näiden summien erotus on?


Mieti lisäksi ylittääkö päätöksesi hinta sen arvon ja kuinka paljon. Kuinka paljon kannattaa maksaa tuotteen ominaisuuksista, jotta saat vastinetta rahallesi? Tuottaako ostos riittäväsi arvoa verrattuna siihen kuinka pitkään olet joutunut tekemään työtä sen eteen? Älä hukkaa aikaasi monimutkaiseen järjestelmään pienissä asioissa. Muutaman tärkeän asian analysoiminen riittää. Tee se yksinkertaisesti ja nopeasti. Älä kuluta pienen päätöksen tekemiseen muutamaa minuuttia enempää.


Suurten talouspäätösten tekeminen


Teet harvemmin suuria talouspäätöksiä. Asuntolainan hakeminen, isojen käyttötavaroiden ostaminen, työpaikan vaihtaminen tai hakeminen ja monet muut suuret talouspäätökset tehdään usein vaistolla. Mitä suurempi päätös sitä enemmän sinun on hyödynnettävä järkevää puoltasi. Käytä suuremmissa päätöksissä hyväksesi enemmän matematiikkaa ja muita apuja. Pidä tarkemmin huoli, että olet hyvässä henkisessä ja fyysisessä tilassa. Pidä huoli myös, että ympäristösi ja henkilöt, joiden kanssa olet tekemisissä eivät vaikuta lopulliseen päätökseen mikäli päätös ei koske heitä.


Mitä suurempi päätös sitä enemmän sinun tulee karsia häiriötekijöitä. Keskity yhteen asiaan. Kun haet asuntolainaa, keskity vain siihen. Sinulle voidaan tarjoata samalla niiden päätösten tekemistä, joihin et ole varautunut. Niiden harkitseminen häiritsee sekä alkuperäisen asiasi hoitamista että uuden päätöksen tekemistä. Suurimmat päätökset vaativat huolellista harkintaa. Ne vaativat tosiasioiden tutkimista. Et voi unohtaa vaistojasikaan, koska niillä voi olla vaikutusta mm. matemaattisiin tosiasioihin. Et voi hankkia asuntolainaa ostaaksesi kodin asuinalueelta vain sen mukaan mihin tulosi ja varallisuutesi riittävät. Sinun pitää miettiä myös viihtymistäsi. Varallisuutesi ja tulosi määrittävät asunalueet, joista valitset parhaan.


Harkitse isossa päätöksessä sekä tosiasioita että sitä kuinka psykologiset taipumuksesi vaikuttavat päätöksiisi tai henkilöihin, jotka vaikuttavat päätöksiisi. Keskity mm. taloudelliseen tilanteeseesi, vaihtoehtoiskustannuksiin, korkoa korolle -ilmiöön, siihen ettei maksettu hinta ylitä arvoa ja investoinnin tuottoprosenttiin eli suhteelliseen hyötyyn. Laskutoimitusten tekeminen on helpompaa kuin psykologisten taipumusten arvioiminen. Jälkimmäiset ovat enemmän näkemyksiäsi kuin tosiasioita. Ota silti ne huomioon, koska ne ohjaavat enemmän sinua kuin luulet. Psykologisista taipumuksista tärkeimmät ovat kannustimet, ego, taipumukset vastakohtien huomaamiseen ja oikoteiden etsimiseen.


Luo suurien päätöksien tekemiseen järjestelmä, jossa käyt tarkistuslistan kanssa läpi tosiasiat ja niiden arvioimiseen vaikuttavat taipumuksesi. Automatisoi järjestelmä niin pitkälle kuin mahdollista. Tee ensin tarkistuslista jota pidät hyvässä paikassa. Järjestelmän automatisoitumiseen menee aikaa. Hyvä henkinen ja fyysinen vireystila on tärkeä suurissa päätöksissä. Pidä huolta hyvistä yöunista ja siitä ettet päästä verensokeriasi alhaiselle tasolle. Paras aika päivästä tehdä päätöksiä on se, kun tunnet olevasi parhaassa vireystilassa. Suurimmalle osalle tämä tarkoittaa aamupäivää tai tuntia paria lounaan jälkeen. Suosittelen päiväunia ennen isoja päätöksiä.



Tee taustatyötä. Vaihtoehtojesi määrä on suuri. Karsi suurin osa niistä nopeasti. Käytä karsintaan muutamaa yksinkertaista mittaria, jotka itse päätät. Pidä alkukarsintaan vaikuttavien ominaisuuksien määrä pienenä, koska monimutkaisuus rajoittaa järkevää päätöksentekoa. Maksimimäärän pitäisi olla seitsemän ja minimimäärän kolme. Omnaisuuksien tulisi olla riippumattomia toisistaan ja niitä pitää tarkastella yksitellen. Sinun pitää pystyä selvittämään ominaisuudet muutamalla yksinkertaisella kysymyksellä.


Kysymyksiin kuuluvat ainakin seuraavat ajattelumallit: Mitkä ovat vaihtoehtoiskustannukset? Miten korkoa korolle -ilmiö vaikuttaa lopputulokseen? Onko päätöksen arvo suurempi kuin kokonaiskustannukset riittävällä todennäköisyydellä pitkällä aikavälillä? Muut kysymykset voivat vaihdella, mutta minusta näiden kolmen pitäisi aina olla mukana. Kysymyksiin ei ole tarkkaa vastausta. Sen sijaan sinun pitää tehdä arvio joka on suunnilleen oikeassa riittävällä todennäköisyydellä.


Järjestelmä tuottaa hyvän lopputuloksen ainakin mikäli uskomme Nobel-voittajan Daniel Kahnemanin kirjaa Thinking Fast and Slow. Voit käyttää alkuarsintaa myös muissa kuin talouspäätöksissä. Kaikkea työtä sinun ei tarvitse tehdä itse. Voit käyttää apuvälineitä, joita löytyy mm. netistä. Voit syöttää hintavertailusivustoissa haluamasi ominaisuudet ja hinnan etsiessäsi kalliimpaa tavaraa. Voit käyttää sijoituksia tehdessäsi erilaisia listoja, jotka on luotu tunnuslukuja tarkastellen. Apuvälineiden hyödyntäminen säästää aikaa. Vain niiden perusteella ei pidä tehdä päätöksiä.


Alkukarsinnan jälkeen vaihtoehtoja ei pitäisi olla montaa. Viimeiset vaihtoehdot voit käydä tiheän seulan läpi. Ota viimeiseen ponnistukseen avuksesi ajattelumallit ja mieti mitkä tarvitset. Jokainen päätös on yksilö. Kysy itseltäsi yksi kysymys ennen kuin alat analysoida tarkemmin: Olenko täysissä ruumiin- ja sielunvoimissa ja riittääkö minulla tahdonvoima oikean vaihtoehdon löytämiseen? Jos vastaus on ei, älä tee johtopäätöksiä. Yksi ylimääräinen päivä tai päiväuniin käytetyt tunnit eivät ole suuri hinta suuren päätöksen onnistumisesta.
Luo itsellesi tarkistuslista lopullisten päätösten tekoon. Tee kysymyksiä. Ne voivat näyttää seuraavilta:


  • Olenko suorittanut alkukarsinnan?
  • Onko tahdonvoimani riittävä?
  • Mitkä kovien tieteiden ajattelumallit on otettava huomioon?
  • Mitkä psykologiset taipumukset vaikuttavat?
  • Mitkä taloustieteen ajattelumallit tarvitsen?



Kysymysten jälkeen olet valmis tekemään suuren päätöksen. Kyseessä on vaativa urakka, mutta se nopeutuu toistojen kautta. Muista, että suurten talouspäätösten määrä on vähäinen. Teet jotain väärin mikäli niitä tulee enemmän kuin muutama vuodessa per henkilö.



Hyvää viikonjatkoa!



-TT

No comments:

Post a Comment