Thursday, October 13, 2016

Rahankäyttötaidoista yleisesti osa 1.

Rahankäyttö on taitolaji. Siihen pätevät samat lainalaisuudet kuin muiden taitojen kehittämiseen. Rahankäyttötaitosi ovat kokonaisuudessaan pienempien taitojesi summa. Pienemmätkin taitosi, kuten kykysi tehdä hintaansa parempi ostos ovat useamman pienemmän taitosi summa. Yksi tapa hahmottaa asiaa on ajatella rahankäyttötaitojasi puina, joissa on monia erilaisia oksia. Suurempia ja pienempiä ja useampia haarautumia. Yhtä isompaa taitoasi, kuten kykyä tehdä hyviä sijoituksia varten tulee sinun kehittää monia pienempiä taitoja, kuten tunteidenhallintaa ja kykyä ymmärtää liiketoimintaa.

Et voi kehittää taitojasi mikäli et tiedä mitä oppia. Voit saada tietoa joko itse etsimällä tai kokemalla. Voit oppia myös muilta. Tietosi eivät yksin riitä, koska ne eivät automaattisesti muutu toiminnaksi. Lisätiedot ilman niiden hyödyntämistä voivat johtaa suurempiin tuskiin, koska ymmärrät silloin toimettomuutesi tai huonot taitosi. Tietojenhallinta vaatii toistoja, joiden avulla kehityt. Toistojen määrän pitää olla merkittävä.

Taitosi voivat kehittyä sekä hyvään että huonoon suuntaan. Kun teet asiat väärin ja olet toistanut tekemiäsi virheitä, kehität taitojasi väärään suuntaan. Virheiden toistaminen on johtanut siihen, että aivosi ovat ohjelmoituneet väärään suuntaan. Kun teet toistoja niin vahvistat aivojesi tiettyjä kytkentöjä. Vahvistuneita kytkentöjä on hankalampi muuttaa eli toimiessasi väärin vaikeutat hyvien taitojen oppimista. Olet voinut vahvistaa tiettyjä kytkentöjä vuosikymmeniä. Vahvemmat kytkennät vaativat aivoiltasi vähemmän energiaa. Tämä automatisoi sinut toimimaan tietyin tavoin. Mitä pidemmälle menet sitä vaikeammaksi teet kytkentöjesi muuttamisen ja sitä kauemmin se kestää. Oikeat toistot ovat tärkeitä, jotta taitosi kehittyvät. Väärät toistot tekevät kaiken vaikeammaksi.

Taloustaidot eivät ole mahdottomia oppia. Sinulle on helpompaa oppia mikäli saat varhain oikeaa oppia taitojesi kehittämiseen. Myöhemmällä iällä on vaikea enää uudelleenohjelmoida aivojesi kytkentöjä parempaan suuntaan. Suurin osa toistaa vanhemmiltaan oppimia asioita. Myös ympäristöllä on vaikutusta. Seurauksena monet oppivat vääriä asioita ja toistavat niitä pitkään. Valitettavasti kouluissa ei opeteta tarpeeksi talousasioita. Yksi syy on puute opettajien koulutuksessa. Koko yhteiskunnan etu olisi, että jokainen oppisi käyttämään rahaa ja ymmärtämään talousasioita ennen aikuisikää. Taloustaitojen opettaminen kuuluu vanhemmille, koska kouluissa ei ole resursseja tai osaamista.

Yksi usein unohtuva asia taitoja kehittäessä on se, että jokaisen tulee opetella oikeat asiat oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä. Itse aloitin sijoittamisesta taloustaitojeni uudelleenkehittämisen mikä oli väärä veto myöhemmin ajatellen. Asiat pitää opetella yksi kerrallaan, askel askeleelta ja vaikeusastetta tulee lisätä pikkuhiljaa. Et voi opettaa pikkulastakaan kävelemään mikäli hän ei osaa ryömiä. Älä opettele sijoittamaan ennen kuin olet oppinut käyttämään rahaa niin ettet joudu ottamaan velkaa sitä varten.

Taloustaidot ovat yksilöllisiä. Voit olla parempi joissakin taloustaidoissa kuin toiset. Ehkä osaat kuluttaa järkevästi, mutta et osaa sijoittaa. Tämä voi johtaa ylimääräisten rahojesi pitämiseen käyttötilillä inflaation syödessä niiden arvoa. Toiset osaavat sijoittaa, mutta eivät osaa tehdä siihen tarvittavaa ylijäämää. Lahjakkuutesi tai lahjattomuutesi vaikuttavat siihen kuinka opit taloustaitoja. Sinulla on omat toistuvat ajattelumallisi, jotka vaikuttavat oppimiseesi. Keskity taitojesi kehittämiseen yksilönä.

Sinun pitää määritellä lähtötasosi. Olen sitä varten luonut kysymyksiä. Toivon, että vastaat niihin rehellisesti. Arvioit tasoasi itseäsi varten. Seuraavassa muutamia kysymyksiä:
  • Loppuvatko minulta rahat kuukausittain ennen palkkapäivää?
  • Onko minulla ongelmia laskujenmaksussa?
  • Kuinka paljon minulla jää ylimääräistä rahaa kuukausittain työaikaani verrattuna?
  • Ovatko nettotuloni osaamiseeni nähden paljon vai vähän? Miksi näin on?
  • Kuinka monta eri tulonlähdettä minulla on?
  • Saanko minä passiivisia tuloja? Kuinka paljon?
  • Toimiiko korkoa korolle -ilmiö minua vastaan vai hyödykseni?
  • Ostanko tarpeettomia tavaroita?
  • Säästänkö rahaa isompia hankintoja varten? Kuinka paljon olen säästänyt?
  • Olenko luonut järjestelmiä parantaakseni taloustaitojani?
  • Olenko tehnyt pitkän aikavälin strategiaa?
  • Kuinka kauan olen liikkunut samaan suuntaan?
Palaan näihin kysymyksiin seuraavassa kirjoituksessa. Mieti kysymyksiin vastauksia sillä välin.

Hyvää loppuviikkoa!

-TT

4 comments:

  1. Kysymyksiin voisi vielä lisätä:
    "Tienaanko rahaa muihin suomalaisiin verratuna paljon vai vähän? Miksi näin on?"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mielenkiintoinen lisäys. Voisitko perustella asiaa?

      Delete
    2. Tarkoitan sitä, että vaikka tienaat ihan ok suhteessa työkavereihisi ja alaasi yleensä, voit silti tienata vähän. Ihmiset tuppaavat jäämään jumiin sille ensimmäiselle alalle jota he kokeilevat, vaikka rahkeet riittäisivät parempaankin.

      Delete
    3. Miten määrittelet muut suomalaiset? Samanikäiset? Keskituloiset? Itse huomasin tienaamisen olevan liian epämääräinen määritelmä. Näissä asioissa pitäisi aina puhua nettotuloista mikä jäi itseltäni ajattelematta. Eikö muutettu kysymys "ovatko nettotuloni pienet osaamiseeni nähden? Miksi näin on?" sivua asiaa ?

      Delete