Tuesday, January 10, 2017

Mitä opin? Kiitos ja kumarrus!

Viitisen sataa kirjoitusta, viisi ja puoli vuotta on takana. On aika vetää hyvin lyhyt yhteenveto siitä mitä olen oppinut (tai ainakin luulen oppineeni) tänä aikana. Olen koonnut tärkeimmät oppimani asiat yhteen kirjoitukseen.


Tieto->ymmärrys->viisaus


Elämme maailmassa, jossa tiedonsaannista ei ole pulaa. Kuka tahansa voi oppia lähes mitä tahansa keneltä tahansa. Tähän ei tarvita nykypäivänä koulutusta, vaikka se helpottaakin asioiden ymmärtämistä. Tiedosta ihmisillä ei ole pulaa, mutta uskallan väittää, että ymmärryksestä sitäkin enemmän. On toki kiva tietää paljon asioita, mutta tiedonsaannin hyödyt jäävät vähäisiksi ilman ymmärrystä.


Nykypäivänä ymmärrys on aliarvostettua ja se näkyy jopa monien guruksikin kutsuttujen ja heidän jakamien tietojen puutteellisuudessa. Tämä on seurausta ymmärtämättömyydestä. Jos et ymmärrä ymmärtääkö tietolähteesi mitä sanoo tai edes ajattele itse asiaa niin menet todennäköisesti pylly edellä puuhun. Kysytkö itseltäsi tätä etsiessäsi tietoa? Rehellisesti sanottuna itsekin usein unohdan tämän. Ymmärryskään ei takaa mitään mikäli ei ole tarpeeksi viisas hyödyntääkseen sitä. Itse olen siinä vaiheessa, että ymmärrykseni alkaa olla monissa asioissa huippuluokkaa, mutta olen kaukana viisaasta mikä näkyy aikaansaannoksissani. Tämä on brutaali totuus. Minun täytyy ottaa myös huomioon se mahdollisuus, että olen väärässä, kun pohdin ymmärrykseni tasoa. Pyrin kyllä kehittämään itseäni jatkuvasti ja toivon viisauden jossain vaiheessa tarttuvan.


Universaalit periaatteet aina läsnä


Maailmankaikkeudessa on monia perusperiaatteita, jotka toimivat aina. Näitä ovat mm. monet fysiikan lait ja matemaattiset lainalaisuudet. Lisäksi tietyt ihmisaivojen ja -ruumiiden toiminnot ovat pysyneet lähes muuttumattomina vuosituhansia tai kauemmin. Näitä periaatteita ei kukaan pysty kiertämään ja ne tulisi jokaisen ymmärtää, mikäli haluaa saada elämästään enemmän iloa ja hyötyä. Esimerkiksi taitoa vaativia asioita ei voi oppia ilman toistoja ja pärjätä niissä vuosikymmeniä. Tuurilla voi pärjätä vähän aikaa, mutta todennäköisyys ei ole silloin tekijän puolella ja turpiin tulee ennen pitkää.


Asiat pitää yksinkertaistaa niin pitkälle kuin mahdollista


Mitä pidemmälle asiat pystyy yksinkertaistamaan sitä helpommin niitä ymmärtää. Henkilön todellinen ymmärrys on helppo huomata siitä ettei hän mene liian pitkälle yksinkertaistamisessa. Liian pitkälle yksinkertaistamisessa mennään mm., kun tarjotaan yhtä ainoaa tapaa ratkaista ongelma tai saavuttaa haluttu lopputulos. Tämä pätee ehkä yksinkertaisiin matemaattisiin laskuihin, kuten yksi plus yksi, mutta muihin tilanteisiin äärettömän harvoin. Monet talousbloggarit, kuten varmasti allekirjoittanutkin tarjoavat yhtä ratkaisua liian usein monimutkaisiin ongelmiin.


Ihmiset keskittyvät enemmän seurauksiin kuin syihin


Ihmiset keskittyvät liikaa seurauksiin. Todellisten syiden etsiminen jää vähemmälle. Suurin syy tähän on, että todellisten syiden löytäminen monimutkaisesta maailmasta ei ole helppoa. Todelliset syyt voivat peittyä pitkien seurausketjujen taakse. Puolet länsimaiden ihmisistä keskittyy itkemään Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltojen presidentiksi, vaikka se oli seurausta pitkistä seurausketjuista, jonka alkupäässä ovat todelliset syyt. En tunne kyseistä maata niin hyvin, että osaisin antaa tarkkoja syitä, mutta siellä asuvien tulisi huolestua ennen kaikkea siitä ettei niihin ole kiinnitetty huomiota.


Yhden tieteenalan ymmärrys ei riitä vaikeiden ongelmien ratkaisuun


Suuri osa ihmisistä erikoistuu yhteen tieteenalaan mikä tuottaa heille vain yhden tavan tai mallin ratkaista kohtaamansa ongelmat. Vain jokaisen tieteenalan tärkeimpien ideoiden ymmärtäminen ja niiden jatkuva käyttäminen erikoistumisen kanssa tuottaa riittävän ymmärryksen. Et pysty rakentamaan taloa mikäli sinulla on vain kirves työkalunasi. Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi olla jokaisen alan asiantuntija. Tulevaisuudessa useampien tieteidenalojen ideoiden yhdistäminen tuottaa ratkaisuja. Yksittäisten tieteenalojen hyödyntäminen vähenee, kun tieteet menevät eteenpäin. Monien tieteenalojen tärkeimpien ideoiden yhdistäminen tuottaa suuremman arvon kuin yksittäiset ideat. Todellisuudessa kaikki asiat ovat enemmän tai vähemmän kytköksissä toisiinsa.


Tärkeiden termien määrittelemättömyys johtaa väärinymmärryksiin


Meillä kaikilla on omat näkemyksemme käytetyistä termeistä eivätkä ne aina kohtaa. Tällöin seuraa väärinkäsityksiä. Ne ovat usein seurausta termien määrittelemättömyydestä. Ongelmiin halutut ratkaisut vaihtelevat osittain sen mukaan miten ongelmat on määritelty. Olen monta kertaa huomannut viestien vääristyvän, kun en ole määritellyt tarpeeksi tarkasti haluamaani viestissä käytettyjä termejä.


Jokainen kirjoitus/kirja sisältää aina tekijän omia tulkintoja


Ihminen kirjoittaa aina omista lähtökohdistaan mitä ikinä hän haluaa sanoakaan. Kyse on aina pikkaisen egosta eli uskomuksesta omien näkemysten paremmuuteen. Tätä tapahtuu erityisesti kirjoittajan hyötyessä näkemyksistään. Tätä tapahtuu muuten tieteenteossakin paljon enemmän kuin uskomme. Kukaan ei ole immuuni. Parhaiten totuuteen pääsevät ynnäävätkin aina myös muiden näkemyksiä ja katsovat asioita monista näkökulmista. Syyllistyn itsekin edellämainittuihin tekoihin jatkuvasti, joten toivottavasti olet lukenut kirjoituksiani ajatellen omilla aivoillasi.


Lopuksi haluan kiittää sinua kirjoituksieni lukemisesta ja mahdollisesta kommentoinnista.


Onnea ja menestystä mitä ikinä teetkin!


-TT

No comments:

Post a Comment