Thursday, November 5, 2015

Voima/vastavoima Vipu

Viime kerralla käsittelin kriittistä massaa ja Tällä kertaa keskityn voimaan/vastavoimaan ja vipuvarteen. Nämä kaksi ajattelumallia kuuluvat myös fysikaalisiin tosiasioihin. Ne ovat tärkeitä asioita myös raha-asioiden ymmärtämisessä. Tässä kirjoituksessa keskityn selittämään ne mahdollisimman yksinkertaisesti ja selittämään niiden merkitystä raha-asioiden hoidossa. Ne eivät ole niin olennaisia asioita kuin kriittinen massa, mutta niitä hyödyntämällä hoidat raha-asioitasi paremmin.Varsinkin vivun käyttö raha-asioissa pitää ymmärtää. Sitä ei saa käyttää hyväkseen väärin, koska se voi tehdä pahoja tuhoja.


Voima/vastavoima


Kaikilla asioilla on vastavoimansa. Mikäli vaikuttava voima on pienempi kuin vastavoima, liikkuu kappale vastavoiman suuntaan. Huom. Tämä ei ole Newtonin kolmannen lain tarkka tulkinta vaan ajattelumalli. Mikäli yrität nostaa kiveä maasta, tarvitset enemmän voimaa kuin painovoima joka vaikuttaa kiveen. Kiven ollessa paikoillaan ilmassa, vaikuttaa siihen yhtä suuri painovoima kuin voima, jolla nostat kiveä.


Jokaisessa pörssikaupassa on voima ja siihen vaikuttava vastavoima. Nämä kaksi voimaa ovat ostaja ja myyjä. Ilman voimien kohtaamista kauppoja ei synny. Sama pätee kaupantekoon millä tahansa välineellä. Voiman ja vastavoiman suuruudet vaihtelevat hintojen mukaan. Mikäli voimat eivät kohtaa, jäävät kaupat syntymättä. Seuraavat kaupat tapahtuvat siinä vaiheessa, kun hinta liikkuu paikkaan missä voimat kohtaavat. Tämä voi olla joko suurempi tai pienempi hinta kuin aikaisempi. Periaatteessa laki vastaa kysynnän ja tarjonnan lakia. Kysyntää ja tarjontaa voidaan manipuloida, joten et voi suoraan yhdistää näitä kahta asiaa keskenään. Tämän takia sinun tulee aina ymmärtää, että kyseessä on ajattelumalli. Sinulle riittää se, että ymmärrät yksinkertaisen periaatteen, kuten voiman/vastavoiman lain. Tätä yksinkertaista periaatetta voit hyödyntää ymmärtääksesi jokaista tilannetta, jossa on kaksi osapuolta.


Vipuvoima


Voit tuottaa vipuvarrella pienellä voimalla ja suurella liikkeellä suuren voiman ja pienen liikkeen. Joudut käyttämään vipuvartta siirtääksesi suuren kiven silloin, kun voimasi eivät muuten riittäisi sen liikuttamiseen. Vipuvoima voi olla toinen ihminen, työkalu, laina, jne. Saat enemmän aikaan käyttämällä vipua. Vipu ei ole vain hyödyllinen apuväline. Se voi tuottaa myös suurta tuhoa. Voit käyttää dynamiittia kiven tuhoamiseen. Jos käytät sen tuottamaa vipua liikaa, voit räjäyttää itsesi. Älä käytä vipua apuvälineenä mikäli et ymmärrä mitä olet tekemässä.


Suurin osa käyttää vipunaan lähinnä toisia ihmisiä ja asunto- tai opintolainaa. Niiden lisäksi jotkut käyttävät vipuna erilaisia järjestelmiä, kuten automaatiota. Edellämainituista vivuista toiset ihmiset, automaatio ja opintolaina ovat suhteellisen vaarattomia. Asuntolaina on suurin vipuvoima. Se on myös vaarallisin. Liian suuren asuntolainan ottaminen on helpoin tapa hankkia itselleen vaikeuksia raha-asioiden suhteen. Asuntolainan koko on yksilöllinen asia.


Tämän vivun suurin haittapuoli on sen toinen osapuoli eli pankki. Mikäli otat liian suuren asuntolainan, voi pankki määrätä mitä teet siinä vaiheessa, kun lainasi kasvaa suuremmaksi kuin asuntosi arvo. Puhuin asuntoa etsivän ystäväni kanssa viikonloppuna. Hän oli tehnyt tarjouksen eräästä asunnosta, jonka omistaja oli joutunut niin sanotusti pinnan alle. Pankki ei suostunut myymään ystävälleni hänen tarjoamaan hintaan, koska se olisi tehnyt tappiota. Seurauksena on se, että liikaa asuntolainaa vivuttanut henkilö joutuu tekemään, kuten pankki sanoo.


Vipuvoimaa käyttämällä voit saada aikaan paljon enemmän kuin ilman sitä. Sen käyttäminen ei takaa mitään. Käytä vipua harkiten. Se voi tuottaa sinulle suuria tuloksia, mutta myös suuria vahinkoja. Apuvälineiden käyttö voi olla hyväksi mikäli ymmärrät niiden hyödyntämisen seuraukset. Parhaimmat apuvälineet ovat järjestelmät, jotka vähentävät tarvettasi tehdä töitä. Ennen niihin menemistä tulen keskittymään vielä muihin asioihin. 

Hyvää loppuviikkoa!

-TT

No comments:

Post a Comment