Thursday, October 20, 2016

Rahankäyttötaidoista osa 2. vastauksia kysymyksiin

Viimeksi laitoin sinulle muutaman kysymyksen. Toivottavasti vastasit rehellisesti. Ne olivat tarkoituksella tietyssä järjestyksessä. Toivottavasti aloitit kahdesta ensimmäisestä, koska ne kertoivat paljon taloutesi perustasta. Aloita perusasioista, kuten ensimmäisistä säästetyistä euroista mikäli vastauksesi eivät kuulostaneet hyville.

Ylimääräisen kuukausittaisen rahan määrä on tärkeä mittari. Vertaa sitä tekemiseen käyttämiisi tunteihin. Muista laskea nekin tienaamiseen käytetyt tunnit, jotka käytät tienaamatta rahaa, kuten työmatkat. Tämä on tärkein käytössäsi oleva mittari, kun määrität taloustaitojesi tason. Mittari voi antaa väärää tietoa mikäli käytät vain kuukauden ylijäämää. Suosittelen vähintään puolen vuoden tutkimista, mutta vuosi antaa jo suhteellisen tarkan tuloksen. Poikkeuksena tietysti esimerkiksi naisten raskausaika joka ei kerro juuri mitään. Ylijäämän lasket seuraavasti:



Suhteellinen ylijäämä = Ylijäämä/rahantekoaika


Kohtuullisena suhteellisena ylijäämänä voidaan keskituloisille ja normaalia työviikkoa tekeville pitää noin 1-2 euroa tunnissa. Luku ei edusta täydellistä totuutta. Sinulla on tarpeesi, joten sinun on itse ratkaistava kuinka suuren suhteellisen ylijäämän tarvitset ja kuinka paljon haluat tehdä töitä sen eteen. Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaneet eivät tarvitse ylijäämää. Heille riittää kohtuullinen alijäämä. Suhteellisen ylijäämän tulisi kasvaa vuosien varrella passiivisten tulojen kasvaessa. Älä ylikorosta mittarin arvoa. Taloustaidot eivät ole maailman tärkein asia.

Seuraavat neljä kysymystä mittaavat kuinka hyvin ansaitset rahaa. Sinun pitää pystyä tienaamaan osaamistasi vastaava määrä. Ajattele sitä itse. Voit verrata itseäsi muihin työpaikallasi tai vastaavia töitä tekeviin mikäli tiedät heidän tulonsa. Tulonlähteidesi määrä kertoo kuinka monipuolisesti tienaat. Passiivisten tulojesi määrä kertoo kuinka hyvin raha tai muut resurssisi, kuten tekijänoikeustulosi työskentelevät puolestasi. Vertaa summaa sijoitusomaisuutesi määrään, mutta muista passiivisten tulojen heittely. Korkoa korolle -ilmiö liittyy sekä taitoihisi ansaita rahaa että kuluttaa sitä. Ilmiöllä ansaitsemiesi rahojen määrän tulisi olla korkeampi kuin maksamiesi korkojen.

kolme kysymystä käsittelevät kuinka kulutat. Ne kertovat kuinka järkevästi kulutat ja rahoitat ostoksesi. Arvon mittaamiseen ei ole olemassa tarkkoja mittareita, joten määrittele itse mihin asioihin haluat panostaa. Jos ostat paljon ilman säännöllistä käyttöä jääviä tavaroita, tulee sinun parantaa taitojasi määrittää niiden arvoja ja tarvetta.
'
Huonompikin järjestelmä on todennäköisesti parempi kuin yksittäiset teot. Monien taloudenhoito on irrallisten tekojen varassa. He eivät käytä järjestelmiä hyväkseen. Taloudenhoidossa, kuten muissakin asioissa järjestelmien hyödyt ovat suuret. Budjetti on järjestelmä. Voit kehittää myös talouspäätöstesi tekoon järjestelmän. Järjestelmät säästävät aikaasi ja resurssejasi. Niistä saadut hyödyt ovat suuremmat kuin haitat. Älä luota niihin sokeasti vaan muista tarkistaa välillä niiden toimintakyky. Pyri parantamaan järjestelmiäsi jatkuvasti. 
 
Pitkän aikavälin talousstrategian tekeminen on myös taloustaito. Määritä pitkän aikavälin päämäärä, johon pyrit. Määritä sitä varten ne oikeat asiat, joita tekemällä pääset siihen. Määritä mitä kykyjäsi hyödyntämällä ansaitset rahaa. Määritä myös asiat, joita sinun ei kannata tehdä, kuten ne sijoitusmuodot, jotka eivät sovi sinulle. Älä tee suunnitelmastasi liian yksityiskohtaista ja ehdotonta. Todennäköisesti suunnitelmasi muuttuu matkan varrella.

Suunta ja sen pysyvyys on olennainen asia. Useamman vuoden aikana tuotettu ylijäämä ja sen suhteellinen lisääntyminen on paras asia, minkä voit saavuttaa. Olet todennäköisesti kehittänyt taloustaitojasi mikäli olet kerännyt ja kasvattanut ylijäämää useiden vuosien ajan. Tämä ei takaa onnistumisiasi tulevaisuudessa. Suunnan pitää olla jatkuvasti ylöspäin. Todennäköisesti ylijäämäsi liikkuu aaltoina, joissa se kasvaa välillä nopeammin ja hitaammin. Tämä johtuu usein passiivisten tulujen aaltoliikkeistä. Huolestu mikäli pysyvä ylijäämä muuttuu pysyväksi alijäämäksi. Tämä tarkoittaa, että taitosi ovat surkastuneet.

Hyvää loppuviikkoa!

-TT


No comments:

Post a Comment