Thursday, October 27, 2016

Tili tuli Tili meni kuka välistä sen veti osa 1. alustus

Rahoillasi on Suomessa monta vihollista. Ne vievät sinulta niin paljon kuin heille annat. Rahojen suojeleminen on yksi tärkeimmistä rahankäyttötaidoista. Et pääse vaurastumaan ja sinulta viedään rahasi mikäli et osaa suojella niitä. Tarkoitukseni on opettaa sinut ymmärtämään ettei sinun tarvitse antaa ylimääräisiä rahoja niiden vihollisille. Olet itse todennäköisesti rahojesi pahin vihollinen, koska päätät miten rahasi käytät. Viholliset voivat olla myös ystäviä mikäli ne tarjoavat rahoillesi enemmän vastinetta kuin mitä vievät.

Suomessa suuri osa tuloistasi lähtee muiden käyttöön, kun työnantaja maksaa palkkasi. Tämä tapahtuu palkkapäivinäsi. Tämä tapahtuu kerran tai kaksi kuukaudessa. Alla olevassa kuvassa on nykynuorten tilanne mitä tulee työntekoon.

 
Palkanmaksusi hetkellä osa palkastasi lähtee sekä verottajalle että eläkeyhtiölle. Kuvassa palkkasi on jaettu kolmeen osaan, joista ylin menee suoraan verottajalle. Alin osa menee eläkeyhtiölle. Kirkollisveroa ei ole kuvassa, koska sitä ei mene kaikilta. Vuonna 2015 pienin kirkollisveroprosentti oli noin yksi ja suurin kahden paikkeilla. Kirkollisveroprosentin päättävät seurakuntayhtymät.
Tällä hetkellä verosi menevät kuvassa vasemmalla olevaan mustaan aukkoon. Katkoviivat kuvaavat veroprosentin mahdollista kasvua, koska poliitikot käyttävät kaikki rahat, jotka saavat päätäntävaltansa alle. Etsi itsellesi verotehokkain tapa saada tuloja. En tarkoita laittomuuksia vaan sinun on mietittävä esimerkiksi millä yritysmuodolla maksetut verosi ovat pienemmät. 

Eläkeyhtiöiden ottama osuus on viiden prosentin luokkaa juuri nyt. Summa on nousussa ja oikealla kuvassa oleva pyramidi kuvaa tilannetta. Tulojesi oikealla puolella olevat pyramidit kuvaavat mitä tapahtuu nykynuorten eläkemaksuille. He nauttivat tulevaisuudessa nykyisiä eläkeläisiä paljon vähemmän eläkemaksuista. Ensin pyramidin alle ehtineet suuret ikäluokat tulevat saamaan suuremman suhteellisen osuuden eläkemaksuistaan.

Nykynuorten tullessa eläkeikään on pyramidi pienentynyt. Kuten tulet lähivuosina näkemään niin eläkemaksut tulevat ottamaan suuremman osan nykynuorten palkoista kuin aikaisemmin työelämään tulleilta. Uskallan tästä huolimatta väittää etteivät suuremmatkaan maksut tule riittämään yhtä suurten eläkkeiden maksamiseen kuin nykypäivänä. Tuloverot vaihtelevat paljon, koska enemmän tienaavat maksavat suhteellisesti enemmän. Käytännössä tuloverot voidaan jakaa kahteen osaan eli kunnallisveroon ja valtion tuloveroon. Kunnallisveron suuruus riippuu asuinkunnasta. Se tarkoittaa mahdollisuutta äänestää jaloillaan. Vero vaihtelee noin kuudentoista ja kahdenkymmenenkahden välillä.

Valtion tulovero tulee kunnallisveron päällle. Veroprosentti voi työn verotuksessa olla suurimmillaan noin kuusikymmentä. Tarkkaa arviota ei voi antaa johtuen mahdollisista verovähennyksistä. Tämä rautalankamallini on suuntaa antava. Tuloveroja kuvaa kaksi ympyrää, joista isompi on katkoviivainen. Se kuvaa veroprosenttien vaihtelua. Voit käyttää jäljelle jäävän osan kulutukseen. Suomessa ylijäämääsi verotetaan kulutuksesi mukaan. Sitä kuvaavassa laatikossa on katkoviiva joka kuvaa verotuksen vaihtelua. Et maksa kaikesta kulutuksestasi yhtä paljon veroa.

Pahimpia kokonaisveroasteesi nostajia ovat alkoholiin ja autoiluun liittyvät verot. Kulutukseesi kuuluvat myös säästäminen ja sijoittaminen. Ne ovat tästä näkökulmasta samoja asioita eli kulutuksen siirtämistä tulevaisuuteen. Aikahorisontti voi olla satojakin vuosia, kuten vaurastuneilla suvuilla. Myös sijoittaminen oon kulutusta, koska se tarkoittaa mahdollisuutta kuluttaa tulevaisuudessa enemmän. Tämä ei takaa sitä. Voit epäonnistuneilla sijoituksilla vähentää tulevaisuuden kulutusta. Muista säästämisestä ja sijoittamisesta se ettet jaksa nauttia vanhempana nauttia rahoistasi yhtä paljoon kuin nuorena. Voit ajatella näin ja tuhota tulevaisuuden kulutusmahdollisuuksia ottamalla velkaa.

Seuraavissa kirjoituksissa menen pidemmälle yksityiskohtiin.

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

No comments:

Post a Comment