Monday, September 12, 2016

Ilmainen voi tulla kalliiksi

Viimeksi käsittelin maksutapoja, joten nyt on hyvä jatkaa, sillä ettei tarvitse maksaa mitään. Vähän aikaa sitten ihmisillä oli tapana jonottaa tunteja saadakseen ilmaisia ämpäreitä. Ne sisältivät niin hyödyllisiä kuin hyödyttömiäkin tavaroita. On vaikea nähdä jonottamisen hyötyjä mikäli ei ole itse ollut paikalla. Todellisuudessa jokainen voi itse tehdä johtopäätöksensä. Voisin kyllä lyödä vetoa, että suuri osa paikallaolleista hukkasi turhaan palan hyödykettä, jota ei saa takaisin. Monen tunnin jonotus on harvoin järkevää. Ilmaisessa tavarassakin on kustannuksensa.

Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa ja vielä vähemmän hänellä on varaa ilmaiseen. Tämä voi tuntua kummalliselta, koska sinulla voi olla käsitys, että kaikki ilmainen kannattaa ottaa vastaan. Mitkään asiat eivät ole yksinkertaisia. Ilmainen tavara voi saada sinut hyppimään riemusta ja se tuntuu hyvältä. Elämäsi on täynnä valintoja ja kaikki niistä maksavat myös vaihtoehtoiskustannuksina. Kun saat jotain ilmaiseksi niin kustannuksesi tulee muussa muodossa, kuten aikasi ja tilasi puutteena. Pelkäät tappioita, koska ne ovat tulleet toisenlaisessa ympäristössä kalliiksi. Ensimmäinen euro on henkisesti kallein. Sen jälkeen henkinen tappio pienenee. Saadessasi jotain ilmaiseksi, et koe tappiota alitajunnassasi. Se tuntuu siksi paremmalle. Ilmaisen riemu on riippumatonta. Hyödyttömimmätkin tavarat voivat tuntua loppuvoitoilta.

Lahjat ovat hyviä sosiaalisen kanssakäymisen edistäjiä. Ilmainen tavara tuntuu paremmalta kuin käteisen saaminen. Tämä voi tuntua hullulta väitteeltä, mutta mm. psykologi Dan Ariely joka teki kirjan ennustettavasti järjetön on tutkinut asiaa ja havainnut asian pitävän paikkansa tutkimustensa mukaan. Käteismuodossa annettu raha voi olla tehokkaampi tapa auttaa. Viettäessäsi säännöllisesti aikaa kahvilassa tai baareissa tuottaa henkisesti pienintä tuskaa tapa, missä jokainen maksaa vuorollaan. Kokonaistuskan määrä on suurempi maksettaessa erikseen. Tämä voi johtaa kulutuksen kasvuun. Kokonaan toinen kysymys on se mikä on kokonaisuutena järkevin tapa hoitaa asiat. Siihen ei ole yksinkertaista ja kaikille samaa vastausta.

Ilmaisen tavaran kustannus tulee monessa eri muodossa, kuten tilasi ja aikasi menetyksinä. Ilmaiset ja isot tavarat voivat maksaa tilanmenetyksinä suuria rahasummia. Ajanmenetys seuraa usein jonottamisesta. Kun näet jonon niin kysy itseltäsi kannattaako hukata aikaansa saadun tavaran tähden vai ei? Voit kysyä itseltäsi minkä rahasumman arvoinen on tunti elämästäsi. Et saa käyttämääsi aikaa takaisin, joten se on arvokkain hyödykkeesi. Mikäli lyhyen hetken jälkeen ilmaisen jonottaminen tuntuu sinusta hyvälle idealle niin anna mennä. Kaupan kylkiäiset voivat isomman ostoksen yhteydessä aiheuttaa virhehankintoja. Valinta tapahtuu kahden samanlaisen tavaran välillä. Ilmaislahja on ostoksen hintaan verrattuna yleensä hyvin pieni. Muutaman elokuvan lisääminen television mukana ilmaiseksi voi kallistaa päätöksesi toiseen, vaikka toinen vaihtoehto tuottaisi enemmän lisäarvoa.

Monet myyjät käyttävät edellämainittua lähestymistapaa, kun he myyvät jotain. He tarjoavat kylkiäisiä, jotka esittävät ilmaisiksi. Sanat ”ilmaiseksi tai kaupanpäälle” saa sinut kehräämään. Tämä lähestymistapa saa alitajuntasi uskomaan ilmaisten kylkiäisten tuottamaan lisäarvoon. Ilmaiset tuotteet ovat ilmaisia usein vain nimellisesti. Asiakas maksaa aina kaiken tai yritys menee konkurssiin pidemmällä aikavälillä. Tätä tosiasiaa ei jostain syystä tunnuta ymmärtävän.
Ilmaisen tavaran saaminen ei ole suoraan paha asia. Sitä ei myöskään kannata pitää pelkkänä lahjana. Sinun pitää arvioida jokainen tapaus erikseen. On turhaa hankkia varastoon tavaraa, jolle ei ole käyttöä vain ilmaisuuden vuoksi. Tähänkään asiaan ei ole yhtä totuutta. Tämä unohtuu liian usein, kun keskitytään mustavalkoiseen ajatteluun. Yhden totuuden hyväksyminen tuottaa ennen pitkää vakavan aivovamman.

Ihmisillä on liian usein mielessä ajatus, että kannattaa ottaa vastaan vaikka kasa sitä itseään, kun ilmaiseksi saa. Mielestäni jokaisen pitäisi harkita asioita tapauskohtaisemmin.

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

No comments:

Post a Comment