Tuesday, September 8, 2015

Rahankäyttötavat, osa 1. uudet tavat

Rahankäyttötapamme perustuvat oppimiimme taloustaitoihin. Suurin osa taidoistamme on automatisoitunut tavoiksi. Taidot ja tavat perustuvat samoihin kytkentöihin. Tavat ovat automaatio ja taidot kertovat kuinka hyvin tapamme toimivat. Kun ostamme jotain, teemme sen hyvin tai huonosti. Suuri osa ostokäyttäytymisestämme perustuu tapoihin, joita emme ajattele. Toimimme automaation ohjaamina. Tällöin tapojemme laatu ratkaisee kuinka hyvin pärjäämme. Käsittelen blogissani kahta eri asiaa tavat-osiossa eli uusien tapojen luomista ja vanhojen muuttamista. Uusien tapojen luominen on helpompaa kuin vanhojen muuttaminen. Me voimme vain muuttaa vanhoja tapojamme, mutta emme voi päästä niistä kokonaan eroon.

Tapojen määrittely

Tapa tarkoittaa jotain aiemmin tehtyä valintaa, jonka tekemistä jatkamme yhä uudelleen ajattelematta sitä. Ne muodostuvat aivoissamme tapahtuvista neurologisista tehtävistä ja mitä kauemmin niitä tehdään sitä vahemmän aivomme tarvitsevat niihin energiaa. Tavat ovat prosesseja, joissa aivomme muuttavat tekemämme tehtäväsarjat rutiineiksi. Päivittäin näitä sarjoja on satoja. Tapoja muodostuu, koska aivomme tekevät koko ajan työtä energiansäästämiseksi. Ne vähentävät rutiineihimme käytettävää energiaa ja parantavat kykyämme keskittyä muihin asioihin. Tämä tarkoittaa sitä ettei ilman uusien rutiinien löytymistä tapamme häviä mihinkään vaan ne elävät omaa elämäänsä. Voidaksemme tuottaa uusia tapoja ja muuttaa vanhoja, tulee meidän ohjelmoida aivomme tuottamaan tai muuttamaan tapoja.

Tapojemme anatomia

Tavoillamme on kolme eri osaa. Vihje joka laukaisee rutiinin, jota kutsumme tavaksi. Suoritamme rutiinin, jota kutsumme tavaksi. Suoritamme rutiinin, jotta saamme palkinnon joka on mielihyvän tunne. Ilman palkintoa aivomme eivät muista rutiinia, jonka suoritimme. Palkinnon saamisen jälkeen aivomme lepäävät siltä osalta mihin kyseinen tapa on talletettu. Aivotoiminnassamme tapahtuu kaksi piikkiä tapojemme aikana. Ne ovat vihjeen huomaaminen ja palkinnon saaminen. Rutiinit vaativat sitä vähemmän aivotoimintaa mitä kauemmin teemme niitä. Vihjeet voivat olla mitä tahansa ajasta, paikasta ja seurastamme riippuen. Myös visuaaliset vihjeet voivat laukaista rutiinin. Rutiinit voivat olla yksinkertaisia tai monimutkaisia. Rutiinien kesto voi olla millisekunneista useisiin tunteihin. Palkinnot vaihtelevat hyvänolon tunteista, kuten ylpeydestä fyysisiin muutoksiin. Palkinto on niin suuri, että siihen muodostuu jatkuva halua ja tarve, jolloin tapa muodostuu.

Uusien tapojen luomisessa kolme osaa

  1. Selkeän vihjeen keksiminen
  2. Rutiinista saadun palkinnon määritteleminen
  3. Palkinnon ohjelmoiminen aivoihin

Esimerkkinä säästämisen aloittaminen. Ensimmäiseksi on kerrottava ettei tämä ole ainut tapa saada aloitettua säästäminen. Toiseksi on sanottava ettei tämä prosessi päde suoraan tavan muuttamiseen. Joudumme olettamaan, että säästäminen tässä tapauksessa tapahtuu siirtämällä rahaa käyttötililtä säästötilille elektronisesti omalla tietokoneella. Rutiinina on tässä tapauksessa tilipäivänä tapahtuva tilisiirto. Vihjeenä voimme käyttää omaan tietokoneeseen tai tietokonepöytään laitettavaa post-it lappua, johon on merkitty rahojen siirtopäivä ja siirrettävä rahasumma. Päivämäärän voi tältä lapulta vaihtaa sitä mukaa, kun tilisiirto on tehty. Sinun tulee määritellä säästämisestä saatava palkinto. Sinun täytyy määritellä niin iso palkinto, että sinulle tulee palava halu saavuttaa se. Sinä voit päättää käyttäväsi osan säästetyistä rahoistasi esimerkiksi unelmiesi lomamatkaan tai johonkin muuhun luksukseen. Palkinnon ohjelmoiminen on näistä asioista vaikein asia. Jos haluat säästää lomamatkaan, voit laittaa tietokoneesi taustakuvaksi aurinkorannan kirkkaan veden äärellä. Voit myös tulostaa kuvan ja laittaa sen paikkaan, jossa se on koko ajan näkyvilläsi. Mitä enemmän altistut riittävän suurelle palkinnolle sitä enemmän alitajuntasi alkaa liikuttaa sinua sen suuntaan.

Asiat ovat yksilöllisiä, joten sinun tulee ohjelmoida tapasi omien halujesi ja vaatimustesi mukaan. Sinun kannattaa myös aloittaa mahdollisimman yksinkertaisella ja helpolla rutiinilla. Voit pikkuhiljaa nostaa rutiinin vaikeusastetta, kuten säästettävää rahasummaa. Älä yritä haukata liian suurta palaa kerralla. Älä myöskään aloita monen tavan muodostamista kerralla vaan hoida asiat yksi toisensa jälkeen. Tapojen ohjelmoiminen kestää sitä pidempään mitä haastavampia ne ovat. Älä odota niiden muodostuvan heti. Tapojen ohjelmoiminen riippuu myös siitä kuinka usein teet toistoja. Hyvien tapojen kehittäminen on paras tapa saada aikaan pysyvä muutos. Keskity niiden luomiseen ensimmäisenä, kun haluat parantaa taloudellista tilannettasi.

Mieti minkä tavan luomisesta sinun kannattaa itse aloittaa. 

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

PS. Julkaisen ensi viikon alussa uuden kirjani nimen ja kerron sen julkaisupäivästä samalla, pysykää kuulolla.

No comments:

Post a Comment