Tuesday, September 15, 2015

Rahankäyttötavat osa 2. vanhojen muuttaminen

Viime viikolla keskityin kertomaan kuinka uusia tapoja luodaan. Tämä on helpompaa kuin muuttaa vanhoja. Suurin osa meistä on tehnyt asioita vuosikymmeniä samalla tavalla. Tavat ovat ohjelmoituneet niin vahvasti aivoihimme, että niiden muuttaminen on vaikeaa. Me emme voi päästä eroon vanhoista tavoista, mutta voimme muuttaa niitä. Vanhojen tapojen muuttamisen kesto voi olla jopa satoja päiviä. Emme voi sanoa suoraan kauan tavan muuttaminen kestää. Voimme vain arvata. Toistojen määrän pitää olla suuri. Joitakin asioita voimme toistaa joka päivä, joten tällaisten tapojen muuttaminen kestää lyhyemmän ajan. Itse opettelin puhdistamaan hampaanvälit vasta viime vuonna joka päivä kaksi kertaa. Tämän tavan luontiin meni muutamia kuukausia. Lisäksi opettelin pesemään hampaat kaksi kertaa päivässä eli aamulla ja illalla. En ollut tätä ennen pessyt hampaitani kuin iltaisin. Myös tekemättä jättäminen on tapa. Minulla meni yli vuosi tämän tavan muuttamiseen.


Jotta pääsisimme itse tavan muuttamiseen niin on muistettava tapojen anatomia. Niillä on kolme osaa:

 1. Vihje
 2. Rutiini
 3. Palkinto

Vihje laukaisee rutiinin, jota kutsumme tavaksi. Suoritamme rutiinin, jotta saamme palkinnon.

Tapojen muuttamisen tarvitsemme neljä eri askelta:

 1. Tunnista rutiini
 2. Kokeile palkintoja
 3. Eristä vihje
 4. Tee suunnitelma


Ensimmäinen kohta on helpoin. Mietit tavan, jonka haluat muuttaa. Tämä on rutiinin tunnistaminen. Palkintojen kokeileminen vaatii työtä. Joudumme kokeilemaan eri palkintoja, koska emme tiedä suoraan minkä palkinnon saamme rutiinin suorittamisesta. Palkinto voi olla mitä tahansa hormonitilojen muutoksista lyhyisiin tunnetilojen muutoksiin. Oikean palkinnon löytäminen on tärkeää, koska palkinto on se kriittinen tekijä, joka tuottaa tavan muodostumisen. Palkinnon löytäminen ei ole helppoa, joten meidän tulee kokeilla eri palkintoja ja yrittää havainnoida miltä ne tuntuvat. Voimme käyttää havainnoimiseen toista ihmistä tai havaintojen kirjaamista muistiin heti rutiinien suorittamisen jälkeen. Mikäli odotamme liian pitkään erehtymisen vaara on suuri. Meidän tulee suunnitella etukäteen tekomme.


Oikean palkinnon löytämisen jälkeen mennään vihjeen eristämiseen. Vihjeillä on yhtäläisyyksiä. Ne voivat olla sidonnaisia joko paikkaan, seuraan, henkiseen/fyysiseen tilaan, kellonaikaan ja tekoihin ennen rutiinia. Vihje voi olla myös kaikkien edellämainittujen tai joidenkin yhdistelmä. Vihjettä etsiessä meidän tulee joka kerta kirjoittaa muistiin edellämainitut asiat. Käytetään esimerkkinä, vaikka Sirpaa joka sortuu perjantai-iltaisin shoppailemaan työpäivän jälkeen, vaikka hänellä ei olisikaan siihen varaa. Sirpan vihjeet voivat näyttää seuraavilta:

 • Seura: yksin
 • Paikka: ostoskeskus
 • Tila: töiden jälkeinen väsymys, nälkä, stressitilan hetkellinen laukeamine, jne.
 • Aika: 17-18 perjantaina
 • Edeltävä tekeminen, töistä kotiin lähteminen

Sirpalla tulisi olla mainitut asiat ylhäällä, jotta hän voisi alkaa eristämään vihjeitä. Muistiinpanojen tekemisen tulisi olla toistuva rutiini joka perjantai. Riittävä määrä toistoja auttaa eristämään todelliset vihjeet/vihjeen. Vihjeet eivät aina ole täysin samoja, joten toistoja on pakko tehdä tämän vuoksi. Tähän voi kulua viikkoja, riippuen tavasta.


Kolmen ensimmäisen osan jälkeen voimme alkaa muuttamaan tapaa. Ne eivät muutu helpolla. Meidän tulee tehdä suunnitelma tapamme muuttamiseksi. Suunnitelman tulee näyttää suunnilleen seuraavalta: Kun hahmotan x:n (vihje) teen seuraavan asian (rutiini) saadakseni palkinnon x. Toisin sanoen, kun Sirpa on ostoskeskuksen liepeillä paikassa x väsyneenä, nälkäisenä ja raskaasta työviikosta stressaantuneena (vihje) menee hän ostoskeskuksen sijaan paikkaan x (rutiinin suoritus) hankkimaan palkinnon x. Tämä on perusperiaate tapojen muuttamiseen. Se voi tuntua vaikealta asialta. Se onkin sitä. Tapojen muuttaminen on paljon vaikeampaa kuin niiden luominen. Tapoja pitäisi muuttaa yksi kerrallaan. Valitettavasti jotkin tavat ovat riippuvaisia toisistaan, kuten roskaruoan syöminen ja sokerilitkujen juominen. Meidän tulee varata paljon aikaa tapojemme muuttamiseen. Tarvitsemme myös kärsivällisyyttä, jotta jaksamme odottamaan riittävän pitkään automaation muodostumista.


Koska emme voi muuttaa kaikkia tapojamme samaan aikaan, tulee meidän aloittaa helpoimmista ja vähiten energiaa vaativista tavoista. Nämä tavat ovat niitä, joiden muodostaminen ei ole kestänyt pitkään. Ensimmäisen onnistumistemme jälkeen voimme keskittyä niihin tapoihin, joiden muuttamisesta saamme suurimmat hyödyt. Nämä asiat ovat henkilökohtaisia, joten meidän jokaisen tulee valita mitkä tapamme haluamme muuttaa.


Hyvää viikonjatkoa!


-TT

No comments:

Post a Comment