Monday, September 21, 2015

Tuloksentekoketju

Viime viikot olen keskittynyt taloustaitoihin ja muodstamiimme tapoihin liittyen raha-asioihimme. Ne eivät muodostu itsestään vaan kuuluvat tuloksentekoketjumme viimeiseen osaan, tekoihimme. Vaikka tapamme ovat automaattisia, eivät ne ole syntyneet itsestään. Ne ovat ajattelumme ja tunteidemme tuloksia. Seuraavassa koko tuloksentekoketju:

Ajatukset → Tunteet → Teot → Tulokset

Ketju muodostuu seuraavasti: Ajatuksemme muokkaavat tunteitamme, tunteemme saavat aikaan tekomme ja tulokset seuraavat teoistamme. Käytännössä kaksi ensimmäistä osaa voi jäädä pois ketjusta yksittäisten tekojen aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa tapojamme, jotka teemme automaattisesti. Joskus tapamme voivat olla myös tunteidemme tuloksia, mutta ketju on tässä tapauksessa alkanut harvoin ajatuksistamme. Tavan muodostamisen ensisysäys on voinut syntyä ajattelumme kautta, mutta muuten ajatuksemme eivät juuri liity tapoihimme.

Me toimimme harvoin täysin ajattelumme kautta. Ensimmäinen osa ketjusta on vähiten käytössämme. Suurin osa meistä pitää itseään ajattelevana yksilönä, mutta totuus on toinen. Toimimme enimmäkseen vaistojemme varassa, koska siten aivomme säästävät energiaa. Teemme siis tuloksemme enimmäkseen tunteidemme ja tapojemme pohjalta. Meidän tulee muistaa se, että tunteemme ovat enimmäkseen oikeassa ja tapamme toimivat enimmäkseen etujemme mukaisesti. Tuloksemmekin ovat täten enimmäkseen hyviä. Valitettavasti virheidemme pienikin määrä voi tuottaa pahoja vaikeuksia rahojemme suhteen.

Tuloksentekoketjun hyväksikäyttäminen alusta loppuun saakka ei ole helppoa. Kuten mainitsinkin niin tunteemme ja tapamme muodostavat tuloksistamme suurimman osan. Tällöin ajattelumme jää paitsioon. Tällä kertaa tekstini jää lyhyeksi, koska toivon teidän yrittävän jäljittää itse käyttämänne ketjun osat edellisen isomman talouspäätöksenne ollessa kyseessä. Mikäli et ole tehnyt isompia päätöksiä viime aikoina niin yritä jäljittää jonkin pienemmän päätöksen tuloksentekoketju. Tämä ei ole helppo tehtävä, mutta auttaa ymmärtämään paremmin kuinka teemme päätöksiä raha-asioissa. Seuraavassa yksinkertaistettu esimerkki tuloksentekoketjusta:

Olemme ajattelumme tuloksena tulleet siihen tulokseen, että meidän tulee ansaita passiivista tuloa sijoittamalla osakkeisiin. Emme ehkä tiedä sijoittamisesta juuri mitään muuta kuin sen, että ystävämme on tienannut ison summan rahaa sijoittamalla yritykseen x. Tällöin tunnemme kateutta ystävämme rikastumista kohtaan ja ahneutemme alkaa vaikuttaa. Tunnemme ahneutta ja päätämme tehdä rahaa samalla tavalla kuin ystävämme ja valitsemme sijoituskohteeksi yrityksen x osakkeet. Tämän jälkeen teemme sijoituspäätöksen ja pankkimme avustuksella teemme ostotarjouksen hintaan x joka toteutuu. Tarjouksen läpimenon jälkeen saamme tuloksia. Kyseessä on yksinkertaistettu esimerkki ja todellisuudessa vaikuttavia tunteita on paljon ja ennen ostotarjousta olemme tehneet monia asioita. Olemme todennäköisesti myös ajatelleet muita asioita passiivisten tulojen hankintaa.

Seuraavaksi menen tarkemmin raha-asioiden ajattelemisen maailmaan. Tulemme viettämään siellä useita viikkoja, koska pyrin opettamaan teille parempaa ajattelua, jotta saatte käynnistettyä parempia tuloksentekoketjuja.

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

No comments:

Post a Comment