Monday, September 28, 2015

Ajattelumallit

Kun puhumme rahasta niin puhumme monesta muustakin asiasta. Raha on vain työväline. Rahan hyödyntämiseen apuvälineenä tarvitsemme laadukkaita kysymyksiä, tunteidemme hallitsemista ja niiden pohjalta muodostettuja tekoja. Tällä kertaa keskitymme ajattelumalleihin, joiden avulla saamme tehtyä laadukkaita kysymyksiä. Ajattelumallit ovat ideoita, jotka kertovat meille kuinka asiat toimivat. Ajattelumallit muodostavat tietojemme perustan. Taloustiede ei ole irrallinen tieteenala. Se on enemmänkin matematiikan, biologian, kemian, psykologian, fysiikan ja historian tärkeimpien käsitteiden summa.




Ennen kuin pääsemme rahaan saakka, joudumme luomaan ajattelumallien pohjalta perusymmärryksen. Voimme käyttää sitä pohjana, kun ratkaisemme rahaan liittyviä ongelmiamme. Maailman muuttuessa yhä nopeammin, pysyvät ajattelumallit kehityksessä mukana. Ne ovat pitäneet paikkansa kymmeniä tuhansia vuosia ja jotkut niistä vielä kauemmin. Ne ovat tieteellisiä tosiasioita, kuten evoluutio. Voimme käyttää ajattelumalleja kaikkien ongelmiemme ratkaisemisessa. Voimme hyödyntää nitä myös ymmärtääksemme elämää ja vastaantulevia tilanteita paremmin. Tärkeiden ajattelumallien määrästä on erilaisia näkemyksiä. Warren Buffettin aisapari Charlie Munger puhuu kirjassaan Köyhän Charlien Almanakka noin 80-90:stä ajattelumallista. Ajattelumallien tarkka määrä ei ole olennainen asia. Itse tulen käymään noin viitisenkymmentä mallia läpi. Koska raha-asioiden hoito on enimmäkseen psykologiaa, on sen ymmärtäminen tärkein asiamme. Tästä syystä psykologialla tulee olemaan suurin rooli lähitulevaisuudessa. Emme tarvitse ajattelumallien hyödyntämiseen poikkeuksellista älykkyyttä tai erityistä tieteellistä koulutusta. Erikoistuminen yhteen asiaan voi pikemminkin estää riittävän ymmärryksen saavuttamisen.



Pelkkä ajattelumallien ymmärtäminen ei vielä riitä mikäli emme käytä niitä hyväksemme. Meidän pitää kehittää ajatteluprosessi, jossa käytämme malleja. Ne mahdollistavat oikeiden kysymysten teon. Voimme saada laadukkaita vastauksia vain kysymällä laadukkaita kysymyksiä. Pelkkä tieto ei riitä. Vaikka tieto on valtaa niin se ei riitä mikäli emme osaa tai halua hyödyntää sitä. Meidän pitää ymmärtää mitä tietomme tarkoittaa. Todellinen ymmärrys ei tule nopeasti. Mallien tulee olla jatkuvasti käytössä ja automaattisesti tavoiksi muodostuneina. Tähän tarvitsemme suuria toistomääriä. Tämä tapahtuu toistamalla kysymyksiä pitkällä aikavälillä yhä uudestaan. Pyrin riisumaan ajattelumallit mahdollisimman yksinkertaisiksi. Voit kysyä seuraavat kysymykset jokaisesta esittelemästäni ajattelumallista:

  • Miten tämä liittyy minuun juuri nyt?
  • Missä ja miten voin hyödyntää mallia?

Ajattelumalleissa riittää pureskeltavaa varmasti pidemmäksi aikaa. Tällä kertaa keskitymme yhteen esimerkkiin, jotta saamme kuvan siitä kuinka voimme hyödyntää ajattelumalleja. Tämä ajattelumalli on meille jo aikaisemmin tuttu, vaikka en siitä mitään aiemmin maininnutkaan.



Liikkeen jatkuvuuden laki



Laki sanoo, että kappale jatkaa tasaista suoraviivaista liikettä vakionopeudella tai pysyy levossa, jos siihen ei vaikuta ulkoisia voimia. Tämä pätee myös sinuun. Sinä toimit jatkuvasti samoin sävelin mikäli tekemisiisi ei vaikuteta. Liikkeesi pysäyttävä tai muuttava voima tulee useammin ulkoisesta lähteestä kuin sinusta. Tämä pätee mm. pörssikursseihin sekä ihmisten, yritysten ja valtioiden taloudellisiin tilanteisiin.



Vastataanpa lyhyesti edellämainittuihin kysymyksiin: Liikkeen jatkuvuuden lakia voimme hyödyntää mm. ajattelemalla tapojamme: Emme muuta meihin jo automatisoituneita tapojamme ellei jokin ulkoinen voima vaikuta niitä muuttaen. Emme lopeta tuhlaamista mikäli meille ei tule jostain ulkoisesta lähteestä ilmoitusta siitä, että nyt saa riittää. Ulkoinen lähde voi olla pankki, maksumuistutus tai ulosotosta tullut kirje. Nämäkään eivät ehkä muuta tuhlaamistamme mikäli saamme lainattua jostain lisää rahaa, kuten hankkimalla uuden luottokortin. Tappiollinen yrityskään ei todennäköisesti pääse tappioistaan eroon mikäli sen ulkopuolelta ei tule mitään signaalia siitä, että konkurssi uhkaa tai mikäli sen johto ei vaihdu.



Me voimme hyödyntää tätä ajattelumallia luomalla parempia tapoja, joita toteutamme. Meidän ei myöskään tule lainata rahaa kaverillemme/sukulaisellemme, jne mikäli hänellä on tapa tuhlata, koska tätä myötä me vain mahdollistamme hänen varojensa yli elämisen. Meidän tulee pikemminkin ilmoittaa hänelle ettei rahaa tipu.



Tämän ajattelumallin hyödyntämiseen on olemassa paljon muitakin tapoja. Meidän jokaisen tulee ajatella niitä lähipäivinä. Palaan ensi viikolla uusien ajattelumallien merkeissä asiaan.



-TT

No comments:

Post a Comment