Thursday, May 12, 2016

Saatavuuden ylikorostaminen

Aivosi ja kehosi pyrkivät työskentelemään minimienergialla, koska niillä on rajallinen määrä energiaa käytettävissä. Aivosi valitsevat vähiten energiaa kuluttavan vaihtoehdon ja ne yhdistävät aistiesi avulla tehdyt havainnot niihin valmiiksiohjelmoituihin toiminta-algoritmeihin. Joskus tilanteet ovat uusia eikä niihin ole ohjelmoituja ratkaisumalleja. Tällöin aivosi joutuvat työskentelemään enemmän. Kirjoitus käsittelee vain valmiiksiohjelmoituja algoritmeja.


Ympäristösi ratkaisee paljon


Silmäsi ja korvasi vastaanottavat käytökseesi vaikuttavia vihjeitä. Ympäristölläsi on merkitystä siinä miten reagoit vastaantuleviin tilanteisiin. Maailmankuvasi muodostuu ympäristösi tuottamien helposti saatavilla olevien vihjeiden kautta. Kopioit ympärilläsi toistuvaa käytöstä huomaamattasi. Jos olet tekemisissä paljon rahaa käyttävien ihmisten kanssa, käytät todennäköisemmin enemmän rahaa. Pyrit sopeutumaan ympäristöösi. Tämä ei ole paha asia mikäli sinulla on rahaa käytettävissäsi. Ollessasi varattomampi kuin muut tämä voi muodostua ongelmaksi. Voit joutua velkavaikeuksiin.


Kukaan ei pysty vastustamaan koko aikaa ympäristön tarjoamia, helposti saatavia ärsykkeitä. Tietyt totalitaariset maat, kuten pohjois-Korea pystyvät hallitsemaan kansalaistensa ajatuksia, koska ne tuottavat vain kansalaisiaan alistavia ärsykkeitä. Ärsykkeitä on kaikkialla mikä aivopesee kansalaiset uskomaan maansa mahtavuuteen.


Ankkurointi


Ensimmäisen kesätyönsä aloittanut nuori on saanut ensimmäisen palkkansa. Hän juhlistaa sitä ostamalla älypuhelimen. Hänellä ei ole ollut sellaista aiemmin. Hän on päättänyt ostaa puhelimen hinnalla x-euroa. Hän käy ostamassa puhelimen. Prosessin seurauksena ensimmäisen puhelimen hinta x-euroa ankkuroituu hänen aivoihinsa. Hinta toimii lähtökohtana, kun nuori ostaa seuraavaa puhelinta.


Ahkerasti pörssikursseja seuraava sijoittaja ankkuroi mieleensä hinnan, jota hänen aivonsa käyttävät ankkurina, kun hän alkaa analysoimaan yritystä. Hän sovittaa analyysinsa tuloksen lähelle pörssikurssia vaistomaisesti ja tekee ostopäätöksen tämän perusteella. Ostohinta toimii myös ankkurina, kun sijoittaja miettii myymistä. Sijoittaja ei mielellään myy tappiolla, koska hänen häviönpelkonsa vähentää haluja myydä. Alempi toteutunut myyntihinta tarkoittaisi tappion myöntämistä.


Muokkaa ympäristöäsi


Paras tapa hyötyä taipumuksesta on muokata ympäristöään. Tuota itsellesi helppoja vihjeitä, jotka saavat sinut tekemään tärkeitä asioita. Pidä vihjeet helposti saatavilla, kun luot uutta tapaa. Pidä ulkoiluvaatteet mahdollisimman näkyvällä paikalla mikäli haluat muodostaa tavan olla enemmän raittiissa ulkoilmassa. Pidä myös muistutusta uuden tavan tuottamasta palkinnosta helposti näkyvillä olevan ärsykkeen muodossa. Jos haluat laihduttaa niin pidä kuvaa unelmavaatteistasi vaikka seinälläsi tai pidä niitä näkyvilläsi. Käyttäytymismallien muuttaminen tapahtuu helpommin, kun ärsykkeet ovat helposti saatavilla.


Pidä myös sijoitussuunnitelmaasi helposti saatavilla, jotta voit tukeutua siihen, kun teet päätöksiä. Muuten voit tehdä hetken huumassa typeryyksiä, koska aivosi voivat kehittää oikoteitä päätöksentekoon ilman oikeita ja helposti saatavia ärsykkeitä. Mikäli olet analysoinut yrityksiä ja olet saanut määritettyä niille ostohinnat niin pidä ne esillä, koska aivosi reagoivat pörssilaskuun, kuten muutkin sijoittajat paniikin iskiessä. Kurssilaskun näkyvyys on huikea, koska kaikki huutavat paniikissa ettei osakkeita kannata ostaa. Sinun on helpompi ostaa, kun sinulla on helposti saatava ärsyke tuottamassa muiden käytöksestä poikkeavia mielikuvia.


Vastalääkkeet


Taipumuksen tuottamiin virhearviointeihin on olemassa vastalääkkeitä. Yksi on faktoihin keskittyvien tarkistuslistojen käyttö. Ohjelmoi aivosi käyttämään tarkistuslistoja päätöksenteossa. Toista tasaisin väliajoin tarkistuslistojen käyttöä. Käytä tarkistuslistaa, kun menet tekemään isompaa ostosta. Laita siihen ostokriteerit ja ota lista mukaan niin et sorru niin helposti myyjän tarjoamiin helppoihin ärsykkeisiin hänen tarjotessa tuotetta joka ei sovi ostokriteereihisi. Tarkistuslistojen käyttö vähentää helppojen ärsykkeiden tuottamia virheitä, mutta se ei poista niitä kokonaan.


Hanki ympärillesi ihmisiä, jotka ovat valmiita kyseenalaistamaan näkemyksesi. Julkista perustelusi tekojesi pohjaksi ennen kuin teet jotain. Sijoitusbloggaajana voit laittaa analyysisi esille ja pyytää lukijoita kyseenalaistamaan johtopäätöksesi. Itse tulen käyttämään tätä tapaa julkistamalla uuden kirjan tekstit ja niihin käytetyt lähteet ennen kirjan julkaisemista. Toivottavasti tulen saamaan palautetta niistä asioista, joissa olen väärässä. Toivon myös sinun kyseenalaistavan tämän tekstin sisällön ja korjaavan kaikki näkemykseni, joiden uskot olevan vääriä.


Hyvää viikonloppua!


-TT

No comments:

Post a Comment