Kirjoituksessa käsitellyt lisätulot tarkoittavat tuloja, joita saat muista töistä kuin päätyöstäsi. Ne eivät sisällä sijoituksistasi saatuja passiivisia tuloja. Myöskään ajankäyttösi lisätuloihin ei saa olla lähelläkään päätuloihin käytettyä. Aikasi on tärkein hyödykkeesi, joten et saa käyttää sitä liikaa tulonhankintaan. Yksi tärkeimmistä lisätuloihin liittyvistä asioista on niihin käytetystä ajastasi saamasi hyödyt. Kyse ei ole vain rahasta vaan myös siitä millaista nautintoa lisätulojen hankkimisesta saat. Vuokraat aikaasi ja työpanostasi palkkaa vastaan, kuten todennäköisesti päätyössäsi. Lisätöiden tuomat rahat eivät synny sormia napsauttamalla vaan pitkäjänteisellä työllä joka syntyy ammattitaidon kehittämisellä. Poikkeuksia ovat rutiinityöt, kuten kaupan kassalla tuuraaminen. Parhaat voivat skaalauttaa lisätyönsä siten, että joku muu tai järjestelmä tekee työt. Tällöin lisätyöt muuttuvat passiivisiksi tuloiksi.
Motivaatiota lisätöiden tekemiseen voi olla vaikea löytää. Voit löytää sitä käyttämällä osan lisätuloistasi unelmiisi. Siten niiden toteuttaminen tulee lähemmäksi. Motivoidut paremmin laittamalla puolet verojen jälkeen saaduista lisätuloistasi unelmiesi lomamatkaan tai tuotteeseen, jonka haluat, mutta johon sinulla ei ole varaa. Itse pyrin laittamaan osan lisätuloistani tulevaisuuden pitkään reissuun. Tällä hetkellä matka siintää liian kaukana tulevaisuudessa, mutta motivoi tästä huolimatta. Pelkät elämiseen menevät lisätulot tuskin motivoivat sinua riittävästi. Lisätulojesi tulee tuottaa sinulle enemmän huvia kuin hyötyä, jotta ne eivät muutu vain työksi. Lisätöiden muuttuminen pakkopullaksi voi tuottaa suurempia ongelmia kuin niistä saadut hyödyt.
Suomessa on progressiivinen verotus. Mitä enemmän tienaat rahaa sitä enemmän maksat suhteessa veroja. Seurauksena on se, että mitä enemmän vuokraat aikaasi sitä pienempi suhteellinen hyöty sinulle syntyy. Mikäli olet poikkeustapaus eli voit laskuttaa osakeyhtiön kautta lisätuloja, syntyy sinulle suurempi suhteellinen hyöty, kun veroprosenttisi päätyöstä on suurempi kuin yhteisövero. Tämäkin hyöty häviää, kun joudut maksamaan eläkkeitä tienatessasi yli 7500€:a. Se on raja, jonka jälkeen maksat eläkemaksuja. Sinusta tulee myös arvonlisäverovelvollinen, kun yrityksesi tulot ylittävät 10000€:a vuodessa.
Lisätuloilla on toinenkin positiivinen sivuvaikutus lisärahan saamisen kanssa. Vähennät riippuvuuttasi vakituisesta työpaikastasi. Nykypäivänä mikään työpaikka ei ole varma, joten pienennät lisätulojen kautta mahdollisesta irtisanomisestasi syntyviä vahinkoja. Tämä parantaa mahdollisuuksiasi olla vähemmän muiden, kuten pomosi armoilla. Useammat tulonlähteet helpottavat sopeutumistasi muutoksiin, joten senkin vuoksi sivutulot hyödyttävät sinua. Älä vähättele tätä asiaa. Monien entisten menestysalojen työt ovat tästä maasta loppuneet yhtäkkiä. Kysynnän ja tarjonnan laki vaikuttaa myös lisätuloihin.
Yksi kysymys joka sinun pitää itsellesi esittää on:
Mistä joku on valmis minulle maksamaan?
Jätän tämän kysymyksen
marinoitumaan mieleesi vähäksi aikaa. Julkistan toisen kirjoituksen
lisätöistä parin päivän sisään. Siinä käyn asiaa tarkemmin
läpi.
-TT
Lisätuloja miettiessä ei kannata lähteä ajatusmaailmasta, että miten maksaisin vähiten veroja. Niitä maksaa vähiten veroja silloin kun ei saa lisätuloja ollenkaan. Tuolla ajattelumallia ei rikastu. Itse uskon, että pääsen rikastumaan lisätuloista silloin kun saan tuloja mahdollisimman paljon (veroja pelkäämättä). Lisäksi ajattelen, että osakeyhtiön omaistaminen ei ole poikkeus. Se on sellainen mahdollisuus jonka kuka tahansa voi ottaa. Se maksaa 300 euroa eli ajattelen että osakeyhtiön voi perustaa Suomessa kaikki, ei poikkeustapaukset. Itse olen omasta mielestä ihan normaali tapaus, vaikka minulla on osakeyhtiö ja olen taloudellisesti riippumaton. Tämän kaiken voi tehdä ihan normaali perusihminen Suomessa!
ReplyDeleteOlet aivan oikeassa siinä ettei verojen minimointi ole olennaista. Sen sijaan lisätulojen hyödyt vähenevät sitä mukaa, kun veroprosentti tulojen kasvamisen myötä kasvaa ilman osakeyhtiötä. Kyse on siitä paljonko ylimääräistä aikaansa käyttää siitä saatuun korvaukseen verrattuna. Tämän korvaus/aika suhteen verojen jälkeen maksimointi on olennaisempaa. En käsittääkseni missään kohti puhu verojen minimoimisesta, mutta voin toki olla väärässä. Minulle aikani on tärkeämpää kuin tulot, joten en todennäköisesti rikastu koskaan, mutta enköhän tule pärjäämään ihan riittävän hyvin.
DeleteOsakeyhtiön voivat toki perustaa kaikki, mutta kuinka monet voivat laskuttaa asiakkailtaan riittävästi, jotta osakeyhtiön hyödyt näkyvät? Kirjoitus ei käsittele sijoituksista saatuja tuloja, joten niitä varten perustettuja osakeyhtiöihin en ota tässä kantaa.
Aiheeseen tulee vielä toinen osa parin päivän sisään, joten tässä ei ole ihan vielä kaikkea lisätuloista.