Tuesday, August 30, 2016

Lisätuloja sivutöistä osa 2 kysymyksiä

Maanantaina julkaisin lisätuloja sivutöistä alustuksen ja tänään saat lukea jatko-osan, jossa pohdin tarkemmin kysymystä Mistä joku on valmis sinulle maksamaan? 
 
Sinun täytyy tyydyttää toisen ihmisen tai organisaation tarve, jotta saat lisätuloja. Maksat jatkuvasti palveluista, joten voit tarjota niitä. Et ehkä osaa vastata suoraan annettuun kysymykseen, joten kysy itseltäsi vielä seuraavat asiat:
  1. Mistä asioista minä pidän
  2. Missä minä olen hyvä?
  3. Minkä ongelmani olen ratkaissut menestyksekkäästi?
Palaa niiden tekemisen jälkeen ensimmäiseen kysymykseen. Sinun kannattaa yhdistää vastauksesi kolmeen jälkimmäiseen kysymykseen vastatessasi ensimmäiseen. Niiden yhteisvaikutus lisää hyötyjäsi. Et ehkä pysty yhdistämään kaikkia kolmea, mutta yhdistelmä, jossa on ensimmäinen vaihtoehto ja toinen jälkimmäisistä on hyödyllinen. Motivaatio on tärkein asia lisätulojen hankinnassa. Mikäli et osaa vastata kysymyksiin niin käänny ystäviesi, kollegoidesi ja perheesi puoleen.

Hyödyt lisätuloistasi vähemmän niiden lisääntyessä, joten sinun on hankittava niitä pitämistäsi asioista. Ilman intohimoa sinun on vaikea käyttää riittävästi aikaasi, jotta saat lisätuloja. Poikkeustapauksissa niitä voi tulla heti, mutta ne johtuvat yleensä kilpailun vähyydestä. Yksi tällainen tulonlähde voi olla taksin ajaminen. Mieti asioita, joista olit kiinnostunut lapsena. Silloin sinulla ei ollut samanlaisia estoja kuin vanhempana. Myöhemmin olet voinut tukahduttaa mielihalusi. Mene lähimpään kirjakauppaan ja katso mille osastolle vaistomaisesti hakeudut. Menet todennäköisimmin osastolle, joiden kirjat kiinnostavat sinua. Sinulla voi olla harrastuksia, joista pidät enemmän kuin varsinaisesta työstäsi. Ajattele kuinka voisit saada niistä lisätuloja. Jos pidät musiikista niin voit ehkä tienata sen opettamisella rahaa. Voit tehdä sitä myös keikkailemalla bändisi kanssa. Keskity saamaan harrastuksistasi elämyksiä. Mikäli saat niistä tuloja niin mikäs sen parempaa?

Vastaamalla kysymykseen missä sinä olet hyvä selvität mistä muut ovat sinulle ehkä valmiita maksamaan. Sinun on helpompi saada kunnon korvaus tuottamalla lisäarvoa. Korkealaatuista palvelua tuottamalla voit hinnoitella itsesi korkeammilla hinnoilla. Ne takaavat sinulle myös laadukkaammat asiakkaat. Matalilla hinnoilla löydät asiakkaat, jotka etsivät halvinta hintaa suurimman hyödyn sijaan. He myös yrittävät tinkiä ja neuvotella enemmän kuluttaen samalla enemmän aikaasi. Laatuun panostavat asiakkaat ovat valmiimpia maksamaan enemmän kuin kiinnittävät huomiota hintaan. Heille ratkaisevat ensisijaisesti tuloksesi ja he ovat valmiita maksamaan niistä. He tietävät saavansa vastinetta rahoilleen. He jatkavat asiakkainasi mikäli hoidat asiasi hyvin. Käyttämästäsi ajastasta saatu kunnon korvaus on tärkeä, koska progressiivinen verotus vähentää suhteellista hyötyäsi. Anna potkut huonoimmille asiakkaillesi mikäli he eivät ole ainoasi. Sinun ei kannata jatkaa asiakkuussuhdetta mikäli et saa kunnon korvausta käyttämästäsi ajasta.

Voit saada kunnon korvausta myös tarjoamalla palvelua, jolle on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Mikäli olet ainut remonttitaitoinen lähiseudullasi, voit pyytää osaamisesti korkeampaa hintaa kuin alueella, jossa on paljon remonttitaitoisia. Tarpeellisten niukkuushyödykkeiden tarjoaminen halukkaille on erinomainen tapa kasvattaa suhteellista hyötyään. Älä myy palvelua, josta on ylitarjontaa.

Yksi hyvä tapa keksiä mitä myydä on ajatella mitä ongelmia on lähiaikoina ratkaissut. Olet varmasti ratkaissut jonkin ongelmasi menestyksekkäästi. Toisilla voi olla sama ongelma ratkaisematta. Voit myydä ratkaisusi heille. Ystäväni rakennutti talon pk-seudulle. Hän aloitti tyhmästä eikä tiennyt etukäteen kunka paljon työtä hänellä tulee olemaan mm. lupaviranomaisten kanssa. Hän voisi myydä osaamistaan halutessaan. Joku samaa projektia harkitseva maksaisi mielellään aikaa ja rahaa säästävistä neuvoista. Kun ratkaiset ongelman niin muista dokumentoida prosessi tarkasti. Yliopiston professorini tapasi sanoa, että ”mikäli jotain ei ole dokumentoitu, ei sitä ole tehty.” Dokumentointi helpottaa ratkaisun myymistä.

Ensimmäinen askeleesi on yhden henkilön yhden ongelman ratkaiseminen. Ratkaise sen jälkeen sama toisen henkilön ongelma. Mitä useamman ihmisen ongelman pystyt ratkaisemaan sitä enemmän tienaat rahaa. Keskity siihen, että asiakkaasi hyötyy vähintään yhtä paljon kuin ansaitset. Molempien voittaessa asiakkuudesta tulee todennäköisemmin jatkuva. Lisäksi voit saada tyytyväisiltä asiakkailta suosituksia, jotka auttavat saamaan lisää työtä. Pyydä aina palautetta, jotta voit käyttää sitä parantaaksesi työsi laatua ja saadaksesi lisää asiakkaita.
 
Mene asiakkaiden luo. Kaikkien aikojen menestyksekkäin jalkapalloilija Pele keräsi rahaa palloon kiillottamalla kenkiä. Hänen äitinsä käski Pelen menemään ensin slummeihin, mutta sieltä hän ei saanut asiakkaita. Tämän jälkeen hän meni isänsä jalkapallopelien aikaan stadionin lähelle, jossa oli paljon asiakkaita. Nykyään internetillä on suurempi rooli asiakkaiden haussa. Luo itsellesi ekosysteemi ja tuota lisäarvoa. Voit myös kommentoida muiden blogeja tai muita palveluja. Panosta kommenttiesi laatuun. Laadukkailla kommenteilla saat ehkä toiset ohjaamaan liikennettä myös omaan ekosysteemiisi.

Saat suurimman hyödyn lisätuloistasi yhdistämällä kolme edellämainittua asiaa eli kysynnän ja tarjonnan epäkohdan sekä taitosi että mielenkiintosi kohteet. Yhdistäminen parantaa motivaatiotasi ja työnlaatuasi. Näiden asioiden seurauksena suhteellinen hyötysi kasvaa paremman palkan muodossa. Mikään ei estä sinua vaihtamasta lisätyötäsi päätyöksesi mikäli tienaat sillä riittävästi ja suhteellinen hyötysi on päätuloasi suurempi. Älä vaihda sivutyötäsi päätyöksesi mikäli et ole varma tulojen riittävyydestä. Tyhjän päälle hyppääminen on typerää.

Sunday, August 28, 2016

Lisätuloja sivutöistä osa 1 alustus

Törmään jatkuvasti siihen, että lisätulot ovat yksi suosituimmista hakusanoista, joilla varsinkin telakalla olevaan Vähemmän on Enemmän blogiini eksytään. Lisätulojen roolista talousongelmien ratkaisemisessa on monilla väärä kuva. Todellisuudessa ongelmat ovat lähes aina muualla, vaikka useat uskovat ongelmien ratkeavan lisätuloilla. Terveysasiat voivat toki tuottaa talousongelmia, mutta ne on syytä ratkaista ennen lisätulojen etsimistä. Toinen suuri syy on työttömyys, mutta senkään ratkaisemiseen lisätulot eivät ole ratkaisu. Suurin syy lisätulojen hyödyn nollautumiseen on niitä seuraavassa elämäntyyli-inflaatiossa. Siinä tulojen kasvaessa menot kasvavat samaa tai jopa nopeampaa vauhtia.

Kirjoituksessa käsitellyt lisätulot tarkoittavat tuloja, joita saat muista töistä kuin päätyöstäsi. Ne eivät sisällä sijoituksistasi saatuja passiivisia tuloja. Myöskään ajankäyttösi lisätuloihin ei saa olla lähelläkään päätuloihin käytettyä. Aikasi on tärkein hyödykkeesi, joten et saa käyttää sitä liikaa tulonhankintaan. Yksi tärkeimmistä lisätuloihin liittyvistä asioista on niihin käytetystä ajastasi saamasi hyödyt. Kyse ei ole vain rahasta vaan myös siitä millaista nautintoa lisätulojen hankkimisesta saat. Vuokraat aikaasi ja työpanostasi palkkaa vastaan, kuten todennäköisesti päätyössäsi. Lisätöiden tuomat rahat eivät synny sormia napsauttamalla vaan pitkäjänteisellä työllä joka syntyy ammattitaidon kehittämisellä. Poikkeuksia ovat rutiinityöt, kuten kaupan kassalla tuuraaminen. Parhaat voivat skaalauttaa lisätyönsä siten, että joku muu tai järjestelmä tekee työt. Tällöin lisätyöt muuttuvat passiivisiksi tuloiksi.

Motivaatiota lisätöiden tekemiseen voi olla vaikea löytää. Voit löytää sitä käyttämällä osan lisätuloistasi unelmiisi. Siten niiden toteuttaminen tulee lähemmäksi. Motivoidut paremmin laittamalla puolet verojen jälkeen saaduista lisätuloistasi unelmiesi lomamatkaan tai tuotteeseen, jonka haluat, mutta johon sinulla ei ole varaa. Itse pyrin laittamaan osan lisätuloistani tulevaisuuden pitkään reissuun. Tällä hetkellä matka siintää liian kaukana tulevaisuudessa, mutta motivoi tästä huolimatta. Pelkät elämiseen menevät lisätulot tuskin motivoivat sinua riittävästi. Lisätulojesi tulee tuottaa sinulle enemmän huvia kuin hyötyä, jotta ne eivät muutu vain työksi. Lisätöiden muuttuminen pakkopullaksi voi tuottaa suurempia ongelmia kuin niistä saadut hyödyt.

Suomessa on progressiivinen verotus. Mitä enemmän tienaat rahaa sitä enemmän maksat suhteessa veroja. Seurauksena on se, että mitä enemmän vuokraat aikaasi sitä pienempi suhteellinen hyöty sinulle syntyy. Mikäli olet poikkeustapaus eli voit laskuttaa osakeyhtiön kautta lisätuloja, syntyy sinulle suurempi suhteellinen hyöty, kun veroprosenttisi päätyöstä on suurempi kuin yhteisövero. Tämäkin hyöty häviää, kun joudut maksamaan eläkkeitä tienatessasi yli 7500€:a. Se on raja, jonka jälkeen maksat eläkemaksuja. Sinusta tulee myös arvonlisäverovelvollinen, kun yrityksesi tulot ylittävät 10000€:a vuodessa.

Lisätuloilla on toinenkin positiivinen sivuvaikutus lisärahan saamisen kanssa. Vähennät riippuvuuttasi vakituisesta työpaikastasi. Nykypäivänä mikään työpaikka ei ole varma, joten pienennät lisätulojen kautta mahdollisesta irtisanomisestasi syntyviä vahinkoja. Tämä parantaa mahdollisuuksiasi olla vähemmän muiden, kuten pomosi armoilla. Useammat tulonlähteet helpottavat sopeutumistasi muutoksiin, joten senkin vuoksi sivutulot hyödyttävät sinua. Älä vähättele tätä asiaa. Monien entisten menestysalojen työt ovat tästä maasta loppuneet yhtäkkiä. Kysynnän ja tarjonnan laki vaikuttaa myös lisätuloihin.

Yksi kysymys joka sinun pitää itsellesi esittää on:

Mistä joku on valmis minulle maksamaan?

Jätän tämän kysymyksen marinoitumaan mieleesi vähäksi aikaa. Julkistan toisen kirjoituksen lisätöistä parin päivän sisään. Siinä käyn asiaa tarkemmin läpi.

-TT

Tuesday, August 23, 2016

Applen menestys ajattelumalleina osa 2 yritys

Yrityksen nimestä ja logosta

En tiedä tarkkoja perusteita miksi Steve Jobs antoi nimen. Yksinkertaisuus toimii nimessä. Se on viisikirjaiminen ja kaksitavuinen. Seitsemän merkkiä alkaa olla maksimipituus, jotta ihmisaivot muistavat nimen helposti. Mitä vähemmän tavuja ja kirjaimia sitä yksinkertaisemmasta nimestä on kyse. Omena on kielletty hedelmä mikä tarkoittaa niukkuus-periaatteen vaikuttavan yrityksen tuotteiden haluttavuuteen. Kaikki yhdistävät omenan Aatamin ja Eevan kiellettyyn hedelmään. Nimeä ja sen niukkuutta vahvistaa myös yrityksen logo. Omena, josta on otettu kielletty maistiainen. Yrityksen ja tuotteiden nimiä ja osia tulee aina suojella tavaramerkkien ja patenttien kautta, kuten Apple tekeekin.

Tuotevalikoima on yksinkertainen. Sitä ohjaa Pareton laki joka sanoo, että pieni osa tuotteista tekee suuren osan liikevaihdosta ja tuloksesta. Iphonet tuottivat yli 60 %:ia liikevaihdosta ja yli puolet voitoista. Tuotteiden kehittämisessä tulee hyödyntää mm. autokatalyysia, kuten Apple on tehnytkin Normaalisti puhutaan skaalautuvuudesta. Se on reaktio joka vahvistaa itse itseään ainakin yhden reaktiotuotteen avulla. Apple on käyttänyt autokatalyysia kopioimalla kosketuksella toimivan käyttöliittymän iPhonesta iPadiin ja iWatchiin. Tämä on säästänyt tuotekehityskustannuksissa.

Samaa periaatetta Apple on käyttänyt myös sovelluskaupassaan. Lisäksi siinä Apple on käyttänyt myös vipuvoimaa mm. tuottamalla sovelluskauppa-alustan jota sovelluskehittäjät ovat käyttäneet sovellustensa myymiseen Applen ottaessa osansa jokaisesta myydystä sovelluksesta. Tämä on tuottanut Applelle passiivista tuloa. Lisäksi sovellukset ovat skaalautuvia eli niiden myymiseen ei tarvita juurikaan Applen lisätöitä sovelluskaupan ylläpidon lisäksi.

Evoluutio ja suuruuden ekonomia

Markkinatalous toimii evoluution tavoin. Siinä pärjäävät parhaiten yritykset, jotka onnistuvat sopeutumaan jatkuviin muutoksiin. Apple ei ole poikkeus. Matkapuhelimet olivat pitkään näppäimistöllä toimivia laitteita, kunnes kosketusnäytöt tulivat markkinoille. Apple otti kosketusnäyttönsä ensimmäisenä massatuotantoon mikä tuotti sille suhteellisen edun muihin toimijoihin verrattuna. Tuotekehityksen voi jakaa karkeasti nykyisten teknologioiden parantamiseen ja disruptiivisten teknologioiden kehittämiseen. Jälkimmäiset muuttavat tekniikkaa ja liiketoimintoja radikaalisti.

Ensimmäisenä täysin uudella tekniikalla ratsastava toimija yleensä saavuttaa merkittäviä kilpailuetuja ja saa suurimman markkinaosuuden tekniikan hyötykäytön myötä. Apple ei ollut poikkeus. Huipulla ei pysytä automaattisesti muiden toimijoiden tullessa markkinoille. Suuruuden ekonomia auttoi Applea erityisesti alussa. Se pienensi yksikkökustannuksia, tuotti Applelle näkyvyyttä mm. ryhmäpaineen seurauksena ja ihmiset yhdistivät edelläkävijyyden laatuun. Steve Jobsin auktoriteetti ja hänen tuote-esittelynsä auttoivat yritykseen yhdistettyjen mielikuvien luomisessa.

Suuruuden ekonomia ei toimi pelkästään yrityksen hyväksi. Se tuottaa mm. turhaa byrokratiaa, tyytyväisyyttä, kuppikuntia ja reviiritaisteluita. Yrityksen liiketoiminta monimutkaistuu ja suuruudesta voi tulla painajainen mikä tuhoaa yrityksen. Applen yksi tärkeimmistä arvoista on yksinkertaisuus. Ainakin Steve Jobsin aikaan yritys pyrki välttämään kaikki turhia työntekijöitä, kokouksia ja turhaa hierarkiaa. Yksinkertaisuuden korostaminen näkyy mm. Applen lippulaivakaupoissa, joissa tuotteet ovat pääosissa. Niissä tuotteet ovat pääosissa ja yksittäisille tuotteille on varattu paljon tilaa.

Inversio

Mitä Applen ei tule tehdä. Se ei saa antaa suuruuden ekonomian tuhota pyrkimystä yksinkertaisuuteen. Se ei saa kasvattaa byrokratiaa vaan sen pitää sotia sitä vastaan kaikin keinoin. Jos se antaa sille pikkusormen niin se tuhoaa Applen ennen pitkää. Se ei saa kasvattaa tuotevalikoimaansa liiallisuuksiin. Muutaman tuoteryhmän pitää jatkossakin tuottaa suurin osa tuloksesta ja liikevaihdosta. Applen ei kannata vaihtaa yrityksen nimeä tai muuttaa logoaan liikaa vaan sen pitää pyrkiä johdonmukaisuuteen. Sen ei kannata myöskään jättää Steve Jobsia huomioimatta yrityksen markkinoinnissa, vaikka hän on kuollut. Apple ei myöskään saa palkita johtajiaan liikaa. Tämä aiheuttaa helposti ylimielisyyttä ja egojen ylikorostumista.

Tässä osa Applen menestystä vauhdittaneista ajattelumalleista. Kaikkia en ole laittanut. Parhaan hyödyn saat tästäkin kirjoituksesta, kun itse mietit tarkkaan olenko oikeassa vai täysin kuutamolla. Mikään ei korvaa itsenäistä ajattelua.

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

PS. Jostain syystä oikean puolen linkit eivät päivity mestarisijoittajat blogin kohdalla, joten uuden kirjoituksen löydät täältä.

Wednesday, August 17, 2016

Applen menestys ajattelumalleilla mallinnettuna osa 1. tuotteet

Jostain syystä oikean puolen linkit eivät päivity mestarisijoittajat blogin kohdalla, joten uuden kirjoituksen löydät täältä.


Kahdessa seuraavassa kirjoituksessa keskityn tutkimaan Applea ajattelumallien kautta. Apple on yksi maailman suurimmista yrityksistä ja sen menestyksen hahmottamiseen saa apuja ajattelumalleista. Applen menestystä joutuu hahmottamaan useamman tieteenalan kautta. Pelkkä taloustiede ei selitä kaikkia syitä sen menestykseen. Kaikkia kirjoituksessa käytäviä ajattelumalleja en ole esitellyt, joten ei kannata ihmetellä, mikäli jotkin tuntuvat tuntemattomilta. Kirjoituksissa on rajallinen määrä ajattelumalleja. Joudun kirjoittamaan kaksi osaa, koska yhdestä kirjoituksesta tulisi liian pitkä. Ensimmäisessä käsittelen tuotteita ja niiden myyntiin vaikuttavia ajattelumalleja ja toisessa yritystä suurempana kokonaisuutena.

Miljardien liiketoimintaa ei pystytä luomaan mikäli ei synny Lollapalooza-vaikutusta. Se syntyy, kun useampi ajattelumalli ohjaa asiakkaiden käytöstä yrityksen haluamaan suuntaan. Todellisuudessa yksittäiset yritykset ja ihmiset toimivat kymmenien ajattelumallien yhdistelmien seurauksena. Nämä yhdistelmät toimivat sekä yrityksen puolesta että sitä vastaan. Pelkästään Applen brändi on seurausta useamman psykologisen taipumuksen psykologisen taipumuksen yhteisvaikutuksen summasta. Näistä jotkin taipumukset vaikuttavat toisia enemmän.

Tuotteista

Applella on yksinkertainen yksinkertainen tuotevalikoima. Yrityksellä on eri tuoteryhmiä vain muutama, joista iphonen lisäksi tärkeimmät ovat iPadit ja Macit. Suurin osa tuotteista alkaa sanalla minä mikä hivelee kenen tahansa egoa. Ihmiset eivät pidä, kun muut korostavat itseään, mutta rakastavat sanaa minä. Se on yhdenneksitoista käytetyin sana Englannin kielessä. On vaikea löytää parempaa sanaa tuotteeseen. Lisäksi tuotteiden nimet ovat yksinkertaisia ja lyhyitä. Nimissä ei saa olla monia tavuja ja seitsemän kirjainta lakaa olla maksimi, jotta aivot rekisteröivät sanat paremmin.

Tuotteiden hinnat ovat korkeat. Tuotteiden pitää vastata luksusta kaikilla tavoilla, kun hinnat ovat korkeat. Tuotteiden ja niiden pakettien pitää näyttää paremmilta kuin kilpailijoiden. Designin pitää olla korkeaa luokkaa ja tuotteiden pitää myös näyttää kalliilta. Tähän auttavat mm. metallivärit. Lisäksi kaikkien osien pitää olla ensiluokkaisia. Kuluttajien pitää yhdistää kaikki tuotteet korkeaan laatuun ja muihin asioihin, joista he pitävät tai mitä he ihannoivat. Korkea hinta on yksi tapa, koska ihmiset arvostavat niitä asioita enemmän, joihin he ovat panostaneet enemmän. Se nostaa myös nautintoa omistaa ja käyttää tavaraa. Lisäksi se toimii status-esineenä mikä auttaa ihmistä korostamaan auktoriteettiaan. Luksus-imago auttaa parantamaan hinnoittelukykyä mikä tarkoittaa korkeampia voittomarginaaleja, koska laatu yhdistetään korkeaan hintaan.

Todellisuutta tärkeämpää on mielikuvan luominen. Siihen auttavat asiakkaiden psykologiset alitajuiset taipumukset, kuten egon ylikorostuminen ja samaistuminen Steve Jobsiin hänen yrityksensä tuotteita ostamalla. Steve Jobs on yksi suurimmista auktoriteeteista luoville ihmisille. Häntä ja hänen auktoriteettiaan Apple käytti hyväkseen uusien tuotteiden esittelyssä. Maailmassa ei olisi ollut ketään parempaa henkilöä tähän. Auktoriteetti on kasvanut, koska hän kuoli ennen aikojaan. Toinen kysymys on se myykö hän enemmän elävänä vai kuolleena ja kuinka tämä vaikuttaa yrityksen johtamiseen.

Applen tuotteet ovat tulleet suositummiksi myös ryhmäpaineen takia. Kun tuotteet tulevat riittävän suosituiksi kaveripiirissä eli saavuttavat haluttavuuden kriittisen massan tätä kautta niin ne keillä niitä ei ole voivat ostaa sellaisen vain kuuluakseen joukkoon. Tämä tuottaa jatkuvia takaisinkytkentöjä uusien asiakkaiden seuratessa toisiaan. Liikkeen jatkuvuuden laki vaikuttaa ostokäyttäytymiseen siten, että ostaessaan tuotteen, johon hän on tyytyväinen, ostaa hän saman tuotteen yhä uudestaan. Lisäksi hän ostaa todennäköisemmin Applen toisenkin tuotteen.

Inversio

Sen lisäksi, että mietimme mitä Apple on tehnyt, tulee meidän käyttää inversiota hyväksi ja miettiä mitä se ei saa tuotteilleen tehdä, jotta ne myyvät jatkossakin. Applen brändi perustuu luksustuotteisiin eli korkeaan laatuun tai sitä vastaavaan mielikuvaan. Yritys ei saa poiketa tästä linjasta. Se ei saa alkaa myymään tuotteita halvalla. Se ei saa myöskään myydä halvan näköisiä tai rumia tuotteita. Sen tulee myös pitää laitteiden käyttöliittymät ja designit aina mahdollisimman yksinkertaisina. Applen ei kannata lopettaa egojen hivelemistä ottamalla minä sanan (i) pois tuotteiden nimestä. Apple ei saa päästää muita toimijoita kopioimaan tuotemerkkejään tai luovuttaa halvalla pois teknologiapatenttejaan. Sen tulee taistella kopioita vastaan väsymättömästi ja muita sen immateriaalioikeuksien rikkomisia. 

Seuraava kirjoitus käsittelee Applea yrityksenä ajattelumallien kautta. Se tulee ensi viikolla.

-TT 

Monday, August 15, 2016

Uusi kirjaprojekti

Uuden kirja-projektini mestarisijoittajat työnimellä kulkevan teoksen blogin löydät täältä. Kirjan esipuhe löytyy täältä. Tämän blogin hiljaisuus loppuu viikon sisään.